Ivo Melchers Ivo Melchers
28/03/2023 19:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 28/03/2023 19:00

Polygon lanceert bètaversie van langverwachte zkEVM update

icon-altcoins
Altcoin nieuws
La blockchain de dos grandes bancos ya utiliza Polygon

Foto: Shutterstock/Vladimka production

Polygon (MATIC), de layer-2 schalingsoplossing voor Ethereum (ETH), heeft gisteren de bètaversie van zkEVM gelanceerd op het mainnet. Meer dan een jaar is er hard gewerkt voor deze grote upgrade. Naast de ontwikkeling is de code ook langs twee onafhankelijke partijen gegaan voor veiligheidscontroles.

Planq brengt crypto naar je mobiel: Nooit meer vast aan de PC voor DeFi
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Lancering Polygon zkEVM

De afkorting zkEVM staat voor zero-knowledge Ethereum Virtual Machine. Met zero-knowledge kunnen berekeningen bewezen worden zonder dat daarvoor alle data gedeeld hoeft te worden. Hiermee is het mogelijk om schaarse ruimte op de blockchain te besparen en als gevolg efficiënter te opereren. De Ethereum Virtual Machine stelt ontwikkelaars in staat om eenvoudig bestaande smart contracts te kopiëren naar Polygon’s zkEVM.

De open-source zkEVM wordt aangeprezen om gedecentraliseerde applicaties (DApps) te laten schalen door transactiebatches, waardoor hogere prestaties kunnen worden behaald.

De gaskosten zullen ook worden verlaagd voor DApp-gebruikers, wat een impuls kan geven voor een bredere adoptie, terwijl het gebruik van zero-knowledge proofs ervoor zorgt dat Polygon zkEVM de netwerkbeveiliging van Ethereum overneemt.

Volgens het persbericht van Polygon deelden meer dan vijfitg bedrijven dat ze zouden bouwen met behulp van de zkEVM-technologie.

De mede-oprichter van Polygon, Sandeep Nailwal, beschreef zk-proofs a;s ‘’de heilige graal van Ethereum schaling’’, aangezien het de layer-1 blockchain in staat stelt om eenvoudig een ingediend bewijs te verifiëren zonder berekeningen opnieuw uit te voeren:

‘’Stel je voor dat je ergens off-chain een hele zakelijke transactie hebt berekend, mamar op Ethereum heb je een zeer beknopt bewijs ingediend en Ethereeum weet 200% zeker dat je het correct hebt berekend.’’

Hoewel de zkEVM gelanceerd is naar mainnet-bèta, benadrukte Nailwal dar de technologie zich in de eindtoestand van het product bevindt. De zkEVM zal verder worden geoptimaliseerd naarmate het aantal gebruikers toeneemt en bug bounties en verdere audits zullen worden uitgevoerd in de komende paar maanden.

Advertentie

Ethereum oprichter doet eerste transactie

De oprichter van het Ethereum netwerk, Vitalik Buterin, was ook betrokken bij de lancering van Polygon’s zk EVM. Hij voerde namelijk de allereerste transactie uit. Nailwill beschreef het gebaar als symbolisch, gezien de voortdurende invloed van Buterin op de ontwikkeling van Ethereum.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie