Kevin Schijven Kevin Schijven
27/01/2021 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 27/01/2021 14:15

Ripple (XRP) wordt weer aangeklaagd voor schending van Amerikaanse effectenwet

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Ripple (XRP) wordt weer aangeklaagd voor schending van Amerikaanse effectenwet

Foto: rafapress/Shutterstock

Ripple ontvangt nog een aanklacht. Tyler Toomey, een XRP investeerder uit Florida, heeft op 25 januari een aanklacht ingediend tegen Ripple alsmede tegen CEO Brad Garlinghouse en medeoprichter Chris Larsen.
Toomey beschuldigt, net als de Securities and exchange Commission (SEC), dat Ripple effecten zonder vergunning verkocht. In deze aanklacht zou Ripple niet hebben voldaan aan de eisen van de effectenwet van de staat Florida.

“De gedaagden hebben miljoenen dollars (of meer) aan XRP-tokens, die onder de wet van Florida vallen, aan investeerders in Florida verkocht zonder hetzelfde te registreren bij de federale autoriteiten of die van Florida.

De overgrote meerderheid van de inkomsten van Ripple kwam uit de verkoop van XRP (meer dan $1 miljard), en Ripple vertrouwde op die verkopen om zijn activiteiten te financieren.”

Aldus de aanklacht. Volgens Toomey was Ripple ervan bewust dat XRP een effect is onder Amerikaanse wetgeving en hebben ze investeerders misleid met valse verklaringen:

“Beklaagden hebben valse verklaringen afgelegd en/of weggelaten met betrekking tot materiële feiten die verband houden met de ware aard van XRP. In het bijzonder wisten de gedaagden dat XRP in feite een effect was, maar bevestigden ze ten onrechte aan beleggers dat het geen effect was. Gedaagden wisten dat XRP een effect was voordat gedaagden XRP op de markt verkochten.”

Opvallend is dat het maar om een klein bedrag gaat. Toomey kocht 135 XRP voor $100 in november toen de koers even hard aan het stijgen was. Vervolgens verloor hij de helft van zijn investering in december, toen de aanklacht van de SEC werd ingediend en meerdere cryptocurrency-exchanges besloten XRP te laten vallen.
Garlinghouse meldde gisteren nog dat Ripple juist een “topjaar” in 2020 had, ondanks de SEC rechtszaak, en dat 15 nieuwe klanten sinds de aanklacht hebben getekend bij het cryptocurrency bedrijf.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie