Roy van Krieken Roy van Krieken
07/12/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 13:59

Rusland zet in op crypto: Sancties omzeilen met Tether?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto oorlog: Oekraïne en VS jagen op bitcoin van Russen

Foto: evan_huang/Shutterstock

Recente ontwikkelingen in Rusland tonen weer eens aan hoe het land steeds meer cryptocurrencies gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen. Het oog is nu gevallen op stablecoins met in het bijzonder Tether (USDT). Het eerste platform, genaamd Exved, dat dergelijke grensoverschrijdende stablecoin-transacties moet faciliteren is vandaag gelanceerd. Deze stap kan gezien worden als een strategische manoeuvre om de Westerse sancties, die natuurlijk zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne, te omzeilen.

Nederlandse Bitcoin community enthousiast over de gratis crypto mailing
Nederlandse Bitcoin community enthousiast over de gratis crypto mailing

USDT als gereedschap tegen sancties

Eerder dit jaar maakte de Russische overheid al bekend dat het crypto in zou gaan zetten voor de internationale handel. Een paar maanden later beginnen we te zien hoe dat er in de praktijk uit zal gaan zien.

Het gebruik van Tether via het nieuwe Exved-platform biedt een uniek kanaal om contant geld over de Russische grens te verplaatsen zonder de gebruikelijke douanecontroles. Door USDT voor contant geld in Moskou te kopen en vervolgens voor contant geld in Londen te verkopen, ontstaat er een systeem dat geen registratie, identiteitsverificatie of licenties vereist​​​​. Dit proces illustreert hoe digitale valuta’s kunnen functioneren als een middel om financiële beperkingen en regelgeving te omzeilen.

Exved zelf benoemt dat enkel legale entiteiten kunnen participeren bij de grensoverschrijdende betalingen:

Het platform werkt uitsluitend met rechtspersonen in overeenstemming met de maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het doel van het project is om Russische rechtspersonen te helpen grensoverschrijdende betalingen te doen zonder tussenpersonen tegen minimale markttarieven.” benadrukt Exved.

Omzeilen van sancties

Deze ontwikkeling heeft niet alleen invloed op de internationale handel en financiële reguleringen, maar werpt ook licht op de toenemende rol van cryptocurrencies op het wereldtoneel. Een ander voorbeeld is hoe Oekraïne deels op de been wordt gehouden door crypto donaties die afkomstig zijn uit de hele wereld. Voor de cryptomarkt kan dit leiden tot een verhoogde vraag naar en het gebruik van crypto’s, wat mogelijk invloed heeft op hun marktwaarde en acceptatie.

Tegelijkertijd roept het vragen op over de toekomstige regulering van digitale valuta’s en hun rol in internationale sancties en financiële wetgeving. Westerse overheden willen natuurlijk niet dat hun sancties makkelijk omzeild kunnen worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie