Roy van Krieken Roy van Krieken
07/12/2023 16:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/12/2023 13:59

Rusland zet in op crypto: Sancties omzeilen met Tether?

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Crypto oorlog: Oekraïne en VS jagen op bitcoin van Russen

Foto: evan_huang/Shutterstock

Recente ontwikkelingen in Rusland tonen weer eens aan hoe het land steeds meer cryptocurrencies gebruikt voor grensoverschrijdende betalingen. Het oog is nu gevallen op stablecoins met in het bijzonder Tether (USDT). Het eerste platform, genaamd Exved, dat dergelijke grensoverschrijdende stablecoin-transacties moet faciliteren is vandaag gelanceerd. Deze stap kan gezien worden als een strategische manoeuvre om de Westerse sancties, die natuurlijk zijn opgelegd na de invasie van Oekraïne, te omzeilen.

Dogecoin houders vieren vandaag DOGE Day – dit kun je verwachten
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

USDT als gereedschap tegen sancties

Eerder dit jaar maakte de Russische overheid al bekend dat het crypto in zou gaan zetten voor de internationale handel. Een paar maanden later beginnen we te zien hoe dat er in de praktijk uit zal gaan zien.

Het gebruik van Tether via het nieuwe Exved-platform biedt een uniek kanaal om contant geld over de Russische grens te verplaatsen zonder de gebruikelijke douanecontroles. Door USDT voor contant geld in Moskou te kopen en vervolgens voor contant geld in Londen te verkopen, ontstaat er een systeem dat geen registratie, identiteitsverificatie of licenties vereist​​​​. Dit proces illustreert hoe digitale valuta’s kunnen functioneren als een middel om financiële beperkingen en regelgeving te omzeilen.

Exved zelf benoemt dat enkel legale entiteiten kunnen participeren bij de grensoverschrijdende betalingen:

Het platform werkt uitsluitend met rechtspersonen in overeenstemming met de maatregelen tegen witwassen en terrorismefinanciering. Het doel van het project is om Russische rechtspersonen te helpen grensoverschrijdende betalingen te doen zonder tussenpersonen tegen minimale markttarieven.” benadrukt Exved.

Omzeilen van sancties

Deze ontwikkeling heeft niet alleen invloed op de internationale handel en financiële reguleringen, maar werpt ook licht op de toenemende rol van cryptocurrencies op het wereldtoneel. Een ander voorbeeld is hoe Oekraïne deels op de been wordt gehouden door crypto donaties die afkomstig zijn uit de hele wereld. Voor de cryptomarkt kan dit leiden tot een verhoogde vraag naar en het gebruik van crypto’s, wat mogelijk invloed heeft op hun marktwaarde en acceptatie.

Tegelijkertijd roept het vragen op over de toekomstige regulering van digitale valuta’s en hun rol in internationale sancties en financiële wetgeving. Westerse overheden willen natuurlijk niet dat hun sancties makkelijk omzeild kunnen worden.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie