Kevin Schijven Kevin Schijven
21/08/2023 08:40 5 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/08/2023 08:40

Slechtste week voor Bitcoin en XRP sinds FTX en experts vrezen erger

icon-ethereum
Ethereum nieuws
Let op: Crypto experts verwachten tijdelijke daling

Foto: Ground Picture/Shutterstock

De crypto markt begon afgelopen dinsdagnacht al te dalen en maakte tegen donderdagnacht een harde duik. Op enkele altcoins na, hebben de meeste koersen nog niet kunnen herstellen van deze crash.

De top 100 grootste cryptomunten bleven relatief rustig afgelopen weekend en de markt begint kalm deze week. De angst ligt echter nog zeer hoog en het handelsvolume is weer gekelderd.

De totale marktkapitalisatie van crypto daalt met 0,1% naar $1,05 biljoen. Het handelsvolume daalt met 2,4% naar $22,8 miljard.  De dominantie van bitcoin komt op 48% uit. De populaire sentiment indicator, de Fear & Greed Index, komt op 38 (angst) uit.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin had slechtste week sinds FTX crash

Bitcoin (BTC) kelderde donderdagnacht helemaal naar $25.000 en dipte op sommige beurzen er zelfs even onder. Sindsdien hangt bitcoin vlak boven $26.000. Afgelopen nacht maakte de koers nog een poging omhoog, maar kwam niet veel verder dan $26.200 en valt momenteel weer terug.

Op het moment van schrijven komt de BTC prijs uit op $25.994 op Bybit en €23.879 op Bitvavo. Bitcoin staat daarmee 0,3% in de min vandaag en 11,5% in de min ten opzichte van vorige week. Terwijl aandelen de slechtste week hadden sinds maart, had bitcoin zelfs de slechtste week sinds de FTX crash van november.

Financiële markten zijn enigszins afgeschrikt door macro-economische ontwikkelingen. Angst over stijgende inflatie, rente en de Chinese markt maakt investeerders angstig en terughoudend. Zorgen over een mogelijke economische recessie nemen langzamerhand toch weer toe.

Advertentie

Analisten vrezen voor verdere BTC koersdaling

De crash werd vooral veroorzaakt door derivatenhandelaren. Toen bitcoin support verloor kwam de daling in een versnelling terecht door een zogenaamde long squeeze. Vooralsnog blijven deze investeerders terughoudend en blijft de zogeheten funding rate voorlopig negatief, meldt analist Decentrader.

Morgen volgt naar verwachting weer een flinke verhoging van de zogeheten bitcoin mining difficulty, of moeilijkheidsgraad. Naar schatting stijgt deze met maar liefst 5,8% naar een nieuw record.

Aan het eind van de week volgt nog een speech van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell. Mogelijk biedt hij meer inzicht in het beleid van de Amerikaanse centrale bank omtrent de aankomende renteverhoging, of pauze. Klik hier voor een uitgebreider macro-overzicht voor deze week.

Ondertussen valt het op dat veel analisten bearish zijn geworden op de korte termijn. Zo waarschuwt analist Ali Martinez voor een daling terug richting de $20.000 als de geschiedenis zich herhaalt.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto top 10 vangt ook zware klappen

Ethereum (ETH) hield afgelopen week iets sterker stand dan bitcoin, maar staat alsnog 9,5% in de min. De ETH koers steeg gisteren nog naar $1.690, maar valt tegen vanochtend terug naar $1.670. Het sentiment omtrent ethereum lijkt wat verdeelder, maar er is vrees dat de koers terug naar $1.000 zou kunnen zakken.

Nederlandse crypto-analist: ‘Er zijn signalen voor een groene week’
Nederlandse crypto-analist: 'Er zijn signalen voor een groene week'

Tron en cardano hielden het best stand

Van de gehele top 10 hield tron (TRX) afgelopen week opvallend het sterkst stand. De TRX koers is vandaag de sterkste stijger met 1,6% en staat ‘slechts’ 2,3% in de min ten opzichte van een week geleden. TRX komt op het moment van schrijven op $0,075 uit.

Cardano (ADA) hield daarna het sterkst stand maar staat met $0,267 alsnog 8% lager dan vorige week. Toch kleurt ADA vandaag voorzichtig groen en staat 0,7% in de plus. Polkadot (DOT) verloor al 10,3% vorige week en komt op $4,48 vanochtend uit.

Binance coin (BNB) daalde met 10,7% en zakt vandaag met 0,6% naar $214,5. Solana (SOL) daalde met 12,5% afgelopen week en zakt vandaag met 1,8% naar $21,3. Dogecoin (DOGE) staat al 15,7% in de min ten opzichte van vorige week en daalt vandaag met 1,6% naar $0,063.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

XRP en shiba inu vingen hardste klap in de top 10

Polygon (MATIC) komt op $0,57 uit, 16% lager dan vorige week. Ripple (XRP) probeerde dit weekend nog iets te herstellen maar daalt vandaag met 1,5% terug naar $0,52. Dat is al 17% lager dan vorige week.

Shiba inu (SHIB) was echter de grootste verliezer afgelopen week uit de top 10 altcoins. Dat had mogelijk te maken met de problematische lancering van Shibarium. De SHIB koers zakt vandaag met 1,9% naar $0.00000825, een verlies van 21% in een week.

Ethereum beursfonds Grayscale plotseling ingetrokken na tegenslag
Ethereum beursfonds Grayscale plotseling ingetrokken na tegenslag

Handjevol koersen in top 100 kleurt alsnog groen vandaag

Toch hebben we nog enkele groene uitzonderingen vandaag. Zo stijgen trust wallet (TWT), kava (KAVA), optimism (OP), bitcoin sv (BSV), litecoin (LTC) en monero (XMR) vandaag met zo’n 2%. Kaspa (KAS) staat bijna 5% in de plus vandaag en rollbit coin (RLB) zelfs 20%.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Advertentie

Trending Ethereum nieuws

Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
Hongkong keurt bitcoin en ethereum beursfondsen goed, koersen reageren
SEC voorzitter trollt crypto gebruikers
SEC en voorzitter vonden ethereum stiekem al een jaar lang een effect
Fidelity waarschuwt: 'bitcoin is niet langer goedkoop'
Fidelity waarschuwt: ‘bitcoin is niet langer goedkoop’
Advertentie