stijn
10/04/2024 19:13 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/04/2024 17:09

Solana verslaat koploper Ethereum met meeste betalingen

Solana-SOL
icon-altcoins
Altcoin nieuws
Solana verslaat koploper Ethereum met meeste betalingen

Foto: Tada Images/Shutterstock

Met het crypto netwerk Solana (SOL) wordt momenteel het meest betaald, melden analisten bij Bernstein. Het netwerk neemt zo de koppositie over van Ethereum (ETH). Toch gaat dit niet vlekkeloos; de analisten zien een stijgend probleem bij Solana.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Solana verslaat Ethereum

Solana faciliteert op het moment de meeste blockchainbetalingen door een groei in marktliquiditeit en tevreden investeerders. Daarnaast doet de stablecoin markt het erg goed, en Solana profiteert daar eveneens van.

In het rapport beargumenteren de analisten van Berstein waarom op Solana meer stablecoins worden verhandeld dan Ethereum. Solana heeft een hogere verwerkingscapaciteit, lagere transactiekosten en directe on-ramps van crypto exchanges. On-ramps zijn er om ‘gewone’ valuta om te zetten naar crypto.

Dit komt doordat Solana momenteel nog een single-layer is: een basisnetwerk. En de ontwikkelaars van het netwerk willen ook dat dit zo blijft. Zij sleutelen liever verder aan het netwerk zelf dan dat ze er iets aan toevoegen. 

Ethereum daarentegen voegt nu Layer 2’s toe aan hun netwerk. Deze extra ‘lagen’ zijn nieuwe netwerken gebouwd op het basisnetwerk, om bijvoorbeeld de transactiesnelheid te vergroten. Dit is erg lastig en complex, en dus zou Ethereum voor nu aan het kortste eind hebben getrokken.

Advertentie

Stablecoin markt groeit

Vanwege de algehele groei in de cryptomarkt is er ook groei bij stablecoins. De stablecoin-markt piekte in 2021 met een marktwaarde van $180 miljard. De huidige marktwaarde is na een dieptepunt van $120 miljard weer teruggeklommen naar $150 miljard.

Toch zijn stablecoins nog niet even populair als eerst. De totaal verhandelde waarde op blockchains zoals Ethereum en Solana was in 2022 nog $7 biljoen. In 2023 was dat slechts $5 biljoen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Solana’s grootste probleem

Solana loopt alleen nog niet op elk gebied voor. De populairste stablecoin is usd coin (USDC) met een totale marktwaarde van $32,5 miljard. Ethereum heeft UDSC aanbod van $26,4 miljard, terwijl Solana slechts een aanbod heeft van $2,2 miljard. Wel wint Solana ook op dit vlak langzaam terrein.

Verder schrijven de analisten van Bernstein dat Solana vooral een wereldwijd netwerk is voor internationale betalingen, maar dat ze nog niet weten door te breken in de reguliere betalingsmarkt. Dit is ondanks dat ze in zee zijn gegaan met grote bedrijven als Shopify en Visa.

Het belangrijkste knelpunt is volgens Bernstein schaalbaarheid. Ze verwachten dat Solana hun transacties per seconde moet vertwintigvoudigen. Ze hebben dan ook nu meerdere netwerkproblemen.

Bernstein voorziet een goede toekomst voor Solana en stablecoins in het algemeen.

“Hoewel het aanvankelijke gebruik gedreven werd door het wereldwijde crypto-ecosysteem, zijn er tekenen van algemene adoptie door betalingsbedrijven en fintech-platforms voor consumenten.”

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie