Timo Bult Timo Bult
08/01/2020 10:45 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/01/2020 10:45

Stellar Development Foundation ontving 98% van XLM-beloningen uit inflatiemechanisme

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Stellar Development Foundation ontving 98 procent van XLM-beloningen uit inflatiemechanisme

De Stellar Development Foundation (SDF) was de grootste profiteur van het inflatiemechanisme. Dit claimt blockchain-onderzoeksbedrijf Coin Metrics in een op 7 januari verschenen onderzoeksrapport. De SDF zou naar verluidt 98% van de XLM-beloningen die voortvloeiden uit het inflatiemechanisme opgestreken hebben.
Het inflatiemechanisme van Stellar zorgde ervoor dat de XLM in omloop elk jaar met 1% toenam. Gebruikers met XLM in hun wallet konden een wallet-adres instellen waar de beloningen, die werden betaald vanuit de inflatie, naar toe gestuurd moesten worden als steun voor de ontwikkeling van het ecosysteem.
Elke XLM telde als een stem en zodra een bepaald adres meer dan 0,05% van de stemmen kreeg, ontving dit wallet-adres de toegewezen XLM. Een mooi systeem zo op het oog, echter zag het er in de realiteit anders uit. Zo werden al gauw pools opgericht.
Dit waren pools, of groepen XLM-houders die met zijn allen het adres van de pool instelde als het adres waar hun inflatie-beloningen naartoe gestuurd moesten worden. Zodoende kreeg het adres van de pool de benodigde 0,05% van de stemmen waarna de beloningen weer werden gedistribueerd onder de deelnemers.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

SDF had een voorsprong

Het waren echter niet de deelnemers van dergelijke pools zoals XLM Pool en Lumeanaut, maar de SDF zelf die het meest wist te profiteren van dit mechanisme. De SDF, die de ontwikkeling van Stellar overziet, ontving namelijk 98% van de in totaal 5.482,03 miljoen XLM die voortvloeiden uit dit mechanisme, aldus Coin Metrics. De onderzoekers geven twee redenen voor het feit dat Stellar zo’n groot deel op kon strijken:

– De SDF controleert 80% van de XLM-voorraad en heeft zichzelf waarschijnlijk aangewezen als een doeladres voor de beloningen.

– Het is altijd [sinds het begin van Stellar] betrokken geweest bij het inflatieproces

Als gevolg van kritiek besloot de SDF eind vorig jaar om het mechanisme eens en voor altijd uit te zetten. Dit zorgde voor een korte opleving van de XLM-koers maar dit was niet van lange duur. Het afgelopen jaar verloor de altcoin zo’n 65% in waarde.
Opvallend is daarnaast dat het aantal actieve Stellar-adressen redelijk hoog lag toen het inflatiemechanisme nog actief was. Dit was volgens de onderzoekers van Coin Metrics echter het gevolg van de wekelijkse uitbetalingen vanuit de eerdergenoemde XLM pools. Nu dit mechanisme is uitgezet, en er dus geen wekelijkse uitbetalingen meer worden gedaan, heeft het aantal actieve adressen een dieptepunt bereikt dat in geen maanden is gezien.
De koers van bitcoin dipte op 2 januari even kort onder de $7.000, maar de bears verloren de strijd in deze zone. Toch was de dip positief in meerdere opzichten. Waarom? Lees het in de nieuwe wekelijkse analyse van Crypto Insider David!
Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Abonneer je dan op onze push-berichten, Facebook– of Twitter. Meediscussiëren? Meld je dan aan voor ons Telegram kanaal.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Shiba Inu knalt cryptomarkt voorbij na positief nieuws
Nieuwe crypto schiet 590% omhoog in minuten – handelaren verrast
Advertentie