Simon Bosch Simon Bosch
19/06/2022 14:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 19/06/2022 14:05

Terra, Crypto-Fondsen Aangeklaagd door Investeerders

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Terra, Crypto-Fondsen Aangeklaagd door Investeerders

Foto: MR.Yanukit/Shutterstock

In mei is het Terra (LUNA) ecosysteem voor stablecoins ingestort. Er is nog een hoop kritiek op hoe de hele crash is verlopen en op de oorzaken – genoeg om aangeklaagd te worden door investeerders. Hetzelfde geldt voor een aantal fondsen die in de problemen zijn gekomen door dalende cryptocurrencies.

Bitcoin ETF ARK Invest schakelt Chainlink in voor extra vertrouwen
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Rechtszaak à la SEC tegen Terra

Amerikaanse investeerders zijn namelijk naar een districtsrechtbank in Californië gestapt. Aanklager Nick Patterson heeft een aantal beweegredenen, maar één daarvan is dat LUNA-tokens vanuit Terraform Labs zijn verkocht als een aandeel. De rechtszaak is afgelopen vrijdag ingediend.

Dat is ook de motivatie van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) om veel crypto-bedrijven aan te klagen. Als bedrijven aandelen uitgeven, dan moeten ze dat namelijk aangeven bij een regulerende instantie. Voor de Terra-rechtszaak zal het een handige bijkomstigheid zijn.

Verder wordt Terra beschuldigd van het gebruiken van misleidende informatie om investeerders de UST-stablecoin en LUNA te kopen. Naast het bedrijf Terraform Labs zijn oprichter Do Kwon en Terra-hoofdonderzoeker Nicholas Platias persoonlijk aangeklaagd.

Advertentie

Three Arrows Capital en anderen ook aangeklaagd

Maar het blijft niet bij Terra. Ook de fondsen Jump Crypto, Jump Trading, Republic Maximal, Tribe Capital, Definance Capital, Definance Technologies, GSR Markets en Three Arrows Capital zijn onderdeel van de zaak.

Over Three Arrows Capital (3AC) schreven we gisteren dat het bedrijf zo goed als failliet is. Dit gaat nog grote effecten hebben op de rest van de markt. 3AC zou zo’n 18 miljard USD onder beheer hebben gehad, waaronder geld van bedrijven in de crypto-industrie.

De andere bedrijven zijn ook groot. GSR verklaart op zijn website dat het per dag ongeveer 4 miljard dollar verhandelt, en Jump Trading verkoopt high-end algoritmen aan traders. Definance biedt yield farming aan klanten. Al deze bedrijven zijn investeerders in Terraform Labs en zouden volgens de aanklager een stokje voor de bezigheden van Do Kwon en zijn team hebben moeten steken.

Het is een class action-rechtszaak. Dat betekent dat investeerders er onderdeel van kunnen zijn als ze geld hebben verloren en deel willen nemen. Als de zaak gewonnen wordt, dan krijgen ze een deel van hun geld terug.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie