Simon Bosch Simon Bosch
05/04/2023 19:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/04/2023 19:15

“Tether gebruikte failliete Signature voor transacties naar VS”

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Tether rechaza acusaciones y tacha el informe de

Foto: photo_gonzo / Shutterstock.com

De afgelopen paar maanden zijn veel crypto bedrijven getroffen door fragiele financiële instituten. Maar in plaats van het geheimzinnige Tether (USDT) werd Circle getroffen door de bankencrisis. Toch lijkt Tether niet te ontkomen aan de problemen, het zou namelijk met Signature Bank hebben samengewerkt.

Cryptobeleggers kopen legendarische Dogecoin en Shiba inu meme
  • icon-altcoins
    Altcoin nieuws

Tether had bankrelatie met Signature

De Amerikaanse overheid dwong Signature Bank halverwege maart om faillissement aan te vragen om verdere instabiliteit van het Amerikaanse bankenstelsel te voorkomen. Het bedrijf had meer dan 100 miljard dollar aan activa onder beheer en werd daarom gezien als een zogeheten systeemrisico.

Volgens critici vormde het sluiten van Signature Bank juist een waarschuwing vanuit de overheid. Het bedrijf was namelijk ‘crypto-vriendelijk’, terwijl de crypto-markt juist als risicovol wordt gezien.

Bloomberg schrijft op basis van zijn eigen bronnen dat Signature een belangrijke bankenpartner was voor Tether. Om precies te zijn werd de bank gebruikt om dollar-tegoeden van de VS naar de Bahama’s te verplaatsen. Hier lijkt Tether al sinds 2018 een deel van het onderpand van de stablecoin USDT te hebben gestald bij Capital Union Bank.

Het is onduidelijk wanneer de link met Signature begon, maar toen de bank door beleidsmakers werd neergehaald was de connectie er. Vanuit de bank is nooit duidelijk gemaakt of en hoeveel geld Tether bij Signature had liggen. Verder zou Tether volgens Bloomberg geen directe toegang hebben tot het Amerikaanse bankensysteem zonder Signature.

Advertentie

Blootstelling Tether blijft een vraagstuk

Wel zegt Tether-CTO Paolo Ardoino dat het bedrijf geen blootstelling heeft aan de failliete bank. Toch is er een hoop kritiek op Tether. Zo is het niet duidelijk waar het wél allemaal blootgesteld aan is.

Een kritische reaguurder op Twitter vergelijkt Tether’s stablecoin USDT met Circle’s USDC. Bij USDT is het helemaal niet duidelijk wat de situatie precies is. Bij USDC is dat wél het geval, zo was het bekend dat het blootstelling had aan Silicon Valley Bank (SVB).

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
Advertentie
Advertentie