Roy van Krieken Roy van Krieken
02/06/2024 17:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2024 14:22

Voormalige bankier veroordeeld tot 41 maanden voor cryptofraude

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Topmannen grote crypto exchange krijgen fikse celstraf opgelegd

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Op 31 mei werd Rashawn Russell, een voormalige investeringsbankier bij Deutsche Bank, veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf door het District Court van oost New York in Brooklyn. Russell pleitte in september schuldig aan aanklachten van fraude in verband met crypto.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 750.000 PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Cryptoschandaal van R3 Crypto Fund

Russell leidde het frauduleuze R3 Crypto Fund van november 2020 tot augustus 2022. Dit fonds beloofde te investeren in cryptocurrencies en grote, soms gegarandeerde, rendementen uit te betalen. In werkelijkheid gebruikte Russell het geld van investeerders voor persoonlijke doeleinden of om andere investeerders terug te betalen.

Hij beweerde ook dat hij geld had overgemaakt naar investeerders die om terugbetaling vroegen. Het R3 Crypto Fund trok veel investeerders aan door hoge rendementen te beloven in een markt die gekenmerkt wordt door volatiliteit en snelle winstkansen.

Ponzi-schema

Deze manier om klanten op te lichten is niet nieuw. Dit is in feite een Ponzi-schema. Je verdient geld door het aantrekken van nieuwe investeerders. De opbrengsten van deze nieuwe investeerders worden gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen, zonder echte winst te genereren.

Russell was ook geregistreerd als broker bij de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). De aanklachten tegen hem hadden kunnen leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar. Naast zijn gevangenisstraf werd Russell ook veroordeeld tot het betalen van $1,5 miljoen aan restitutie aan de slachtoffers van de fraude.

Advertentie

Fraude met bankkaarten

Naast de cryptofraude, verkreeg Russell tussen september 2021 en juni 2023 97 bankkaarten met ten minste 43 verschillende identiteiten, met de bedoeling deze te gebruiken voor frauduleuze transacties. Deze vorm van fraude betrof het stelen en misbruiken van persoonlijke informatie om financiële winsten te behalen.

Het ministerie van Justitie (DOJ) klaagde Russell aan voor fraude in april 2023. Hij pleitte schuldig aan alle aanklachten in september en werd veroordeeld tot 41 maanden cel.

Russells veroordeling is slechts een van de vele gevallen van cryptofraude die de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. Er vindt helaas veel fraude plaats in de cryptowereld. Zo is er recent een Nederlander opgepakt die wordt verdacht van het oplichten van klanten en zo $30 miljoen te verdienen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
bekende-nederlander-verliest-crypto-vermogen-wilfred-genee
Bekende Nederlander verliest vermogen aan Bitcoin, ‘slechtste week ooit’
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economische scenario af
Bitcoin stormt mogelijk op perfect economisch scenario af
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Afgelopen 2 jaar wekelijks €25 aan solana kopen: het bizarre resultaat
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin - bewezen aanpak
Duizenden euro’s winst met €25 per week aan dogecoin – bewezen aanpak
Waarom BlackRock plots tienduizenden dollars aan meme crypto bezit
Solana memecoin explodeert 7.100%: Experts waarschuwen voor risico’s
Advertentie