Roy van Krieken Roy van Krieken
02/06/2024 17:34 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/06/2024 14:22

Voormalige bankier veroordeeld tot 41 maanden voor cryptofraude

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Topmannen grote crypto exchange krijgen fikse celstraf opgelegd

Foto: Gorodenkoff/Shutterstock

Op 31 mei werd Rashawn Russell, een voormalige investeringsbankier bij Deutsche Bank, veroordeeld tot 41 maanden gevangenisstraf door het District Court van oost New York in Brooklyn. Russell pleitte in september schuldig aan aanklachten van fraude in verband met crypto.

‘Solana beursfondsen afhankelijk van Amerikaanse verkiezingen’
'Solana beursfondsen afhankelijk van Amerikaanse verkiezingen'

Cryptoschandaal van R3 Crypto Fund

Russell leidde het frauduleuze R3 Crypto Fund van november 2020 tot augustus 2022. Dit fonds beloofde te investeren in cryptocurrencies en grote, soms gegarandeerde, rendementen uit te betalen. In werkelijkheid gebruikte Russell het geld van investeerders voor persoonlijke doeleinden of om andere investeerders terug te betalen.

Hij beweerde ook dat hij geld had overgemaakt naar investeerders die om terugbetaling vroegen. Het R3 Crypto Fund trok veel investeerders aan door hoge rendementen te beloven in een markt die gekenmerkt wordt door volatiliteit en snelle winstkansen.

Ponzi-schema

Deze manier om klanten op te lichten is niet nieuw. Dit is in feite een Ponzi-schema. Je verdient geld door het aantrekken van nieuwe investeerders. De opbrengsten van deze nieuwe investeerders worden gebruikt om eerdere investeerders uit te betalen, zonder echte winst te genereren.

Russell was ook geregistreerd als broker bij de Financial Industry Regulatory Authority (FINRA). De aanklachten tegen hem hadden kunnen leiden tot een gevangenisstraf van maximaal 30 jaar. Naast zijn gevangenisstraf werd Russell ook veroordeeld tot het betalen van $1,5 miljoen aan restitutie aan de slachtoffers van de fraude.

Advertentie

Fraude met bankkaarten

Naast de cryptofraude, verkreeg Russell tussen september 2021 en juni 2023 97 bankkaarten met ten minste 43 verschillende identiteiten, met de bedoeling deze te gebruiken voor frauduleuze transacties. Deze vorm van fraude betrof het stelen en misbruiken van persoonlijke informatie om financiële winsten te behalen.

Het ministerie van Justitie (DOJ) klaagde Russell aan voor fraude in april 2023. Hij pleitte schuldig aan alle aanklachten in september en werd veroordeeld tot 41 maanden cel.

Russells veroordeling is slechts een van de vele gevallen van cryptofraude die de afgelopen maanden aan het licht zijn gekomen. Er vindt helaas veel fraude plaats in de cryptowereld. Zo is er recent een Nederlander opgepakt die wordt verdacht van het oplichten van klanten en zo $30 miljoen te verdienen.

Altijd een stap voor blijven? Sluit je aan bij onze Discord-community met meer dan 12.000 leden. Bespreek de laatste crypto-trends en verwachtingen en blijf op de hoogte van alle verdere ontwikkelingen. Doe mee!

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Altcoin nieuws

Crypto Ontbijt: Altcoins & Trump crash, Bitcoin-ETF uitstroom zet door
Populaire meme crypto verliest plotseling 99% van zijn waarde
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Crypto-token crasht, grootste bezitter verkoopt alles wat hij heeft
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Nieuwe crypto knalt bijna 1.200% omhoog na notering op Bybit
Advertentie