Timo Bult Timo Bult
25/04/2023 19:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/04/2023 19:01

Zuid-Korea klaagt groep achter Terra (LUNA) aan, 247 miljard won bevroren

Nieuws
Gelekte berichten tonen Terra (LUNA) oprichters' duistere plannen

Foto: TY Lim / Shutterstock.com

Shin Hyun-Seung, ook wel bekend als Daniel Shin en de medeoprichter van Terraform Labs, wordt samen met 9 andere personen aangeklaagd in Zuid-Korea. Zij zouden over de rug van investeerders honderden miljoenen euro’s winst hebben gemaakt met het Terra-project en worden verantwoordelijk gehouden voor de “astronomische schade” bij investeerders.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Terra (LUNA) oprichter voor de rechter

Het openbaar ministerie in Seoul is na maandenlang onderzoek overgegaan op het aanklagen van de groep personen. Volgens het OM aldaar zou het project altijd al gedoemd zijn om te falen. TerraUSD, de algoritmische stablecoin dat onderdeel was van het project, zou tevens nooit gewerkt kunnen hebben op de langere termijn.

Zowel LUNA als TerraUSD stortten volledig in waardoor tientallen miljarden aan waarde verdampte. Volgens het document zouden de personen in kwestie echter ruim 314 miljoen euro winst hebben gemaakt. Deze winsten worden op dit moment getraceerd waarbij inmiddels al zo’n 247 miljard won, of 167 miljoen euro, is bevroren.

Bevroren LUNA geld schadevergoeding voor investeerders

Uiteindelijk is het de bedoeling dat de tegoeden die gevonden worden een schadevergoeding vormen voor de getroffen investeerders. Het is hierbij echter niet duidelijk of het dan alleen om Zuid-Koreaanse investeerders gaat of ook die in andere landen.

Toen Terra nog volledig operationeel was onder leiding van Do Kwon, had het project duizenden bitcoins (BTC) in haar reserve zitten. Deze BTC zou op momenten van grote volatiliteit gebruikt kunnen worden om TerraUSD te stabiliseren.

Deze bitcoins werden op het moment dat de altcoins onder gingen ingezet, maar nu is de grote vraag of alle bitcoins ook echt verkocht zijn voor dit doel. Het lijkt er namelijk op dat een deel van de opbrengsten in eigen zak is gestoken.

Recent was in het crypto nieuws te lezen dat de andere oprichter van het project, Do Kwon, is opgepakt in Montenegro. Wat zijn lot is, is op dit moment niet duidelijk. Wel is aannemelijk dat ook hij voor de rechter zal verschijnen.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie