Erik Juffermans Erik Juffermans
31/03/2023 06:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2023 06:15

Terra (LUNA) oprichter Do Kwon blijft voorlopig in Montenegro vastzitten

icon-overheidregulatie
Overheid en re…
Terra (LUNA) oprichter Do Kwon veroordeeld tot 4 maanden celstraf

Foto: Afrandee Bulan/Shutterstock

Vorige week werd Do Kwon, de man achter het Terra (LUNA) fiasco, opgepakt in Montenegro. Hij probeerde met valse documenten het land te verlaten. Inmiddels hebben de Verenigde Staten en zijn thuisland Zuid-Korea om uitlevering gevraagd. 

Volgens de minister van Justitie in Montenegro, Mark Kovac, zal Do Kwon eerst moeten verschijnen in de rechtbank van Montenegro voordat er over zal worden gegaan op een eventuele uitlevering. Dit gaf Kovac aan tijdens een persconferentie op maandag.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Do Kwon naar de VS of naar Zuid-Korea?

Volgens Kovac hebben lokale autoriteiten prioriteit over een uitleveringsproces. De keuze aan welk land Do Kwon uitgeleverd zal worden is een gecompliceerd proces. Volgens Kovac zijn hierbij verschillende factoren in werking, zoals de ernst van de aanklacht en wanneer het verzoek tot uitlevering is ingediend. 

Tot die keuze is gemaakt zal Do Kwon onder arrest blijven in Montenegro en mogelijk voor lokale misdrijven terechtstaan. De Verenigde Staten en Zuid-Korea hebben beide om de laptop en andere apparaten van Do Kwon gevraagd.

Het Terra (LUNA) saga

Na een langdurige klopjacht is de Zuid-Koreaan eindelijk in handen van de autoriteiten. Na de ondergang van Terra, waarbij tientallen miljarden dollars verdampten, was Do Kwon spoorloos. De geruchten namen bijzondere proporties aan. Zo ging zelfs het verhaal rond dat hij naar Noord-Korea was gevlucht.

Zuid-Korea schakelde Interpol in bij de klopjacht maar ook dat mocht niet baten. Ten alle tijde was Do Kwon actief op Twitter en gaf hij zich totaal niet te verstoppen. Zich verantwoorden voor de autoriteiten deed hij echter ook niet.

Toen kwam er begin dit jaar schot in de zaak. Legitieme bronnen leken de suggestie te wekken dat de beste man zich schuilhield in Oost-Europa, in Servië om precies te zijn. Twee Zuid-Koreaanse officials reisden zelfs af naar het land om Do Kwon op te speuren. Hij werd echter niet gevonden en het werd weer stil.

Tot vorige week dus. Do Kwon probeerde met een private jet het land te verlaten. Hij deed dit echter met valse documenten op zak en daarmee viel hij door de mand. Waarom Do Kwon dit grote risico nam is niet duidelijk.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie