Kevin Schijven Kevin Schijven
14/07/2020 14:38 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 14/07/2020 14:38

$38 miljoen aan bitcoin (BTC) gestolen via scams in afgelopen vier jaar, $24 miljoen al in 2020, meldt Whale Alert

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
$38 miljoen aan bitcoin (BTC) gestolen via scams in afgelopen vier jaar, $24 miljoen al in 2020, meldt Whale Alert

Volgens een onderzoeksrapport van Whale Alert, een blockchain-analysebedrijf, is er maar liefst $38 miljoen aan bitcoin (BTC) gestolen in de afgelopen vier jaar.


Whale Alert meldt dat het aantal scams in de wereld van cryptocurrencies hard toeneemt. Het onderzoeksrapport meldt dat van de $38 miljoen, $24 miljoen alleen al in 2020 werd gestolen en dat dit cijfer nog op zou kunnen lopen tot $50 miljoen voor het einde van het jaar.
Whale Alert meldt ook dat er steeds meer verschillende soorten scams omtrent cryptocurrencies zijn. Het rapport noemt enkele voorbeelden:

Er zijn tientallen verschillende soorten scams zoals weggeefacties, sextortions, nep exchanges, neppe ICO’s, video-oplichting, Ponzifraude, malware en de lijst gaat maar door, maar er is één ding dat al deze vormen van oplichting hebben: voor de criminelen is er bijna geen risico terwijl het leven van slachtoffers wordt vernietigd.

Volgens Whale Alert zijn de meest prominente scams op de markt de bekende giveaways of weggeefacties die de gelijkenis misbruiken van een beroemdheid. Een recent voorbeeld daarvan werd onlangs al gerapporteerd door Crypto Insiders. Bij deze weggeefactie wordt de gelijkenis van Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, misbruikt.
Whale Alert meldt dat de Elon Musk scam $130.000 binnen een dag wist buit te maken. In juni kwam naar buiten dat de scam al $2 miljoen had buitgemaakt in totaal. Naar verluidt gaat deze scam nog steeds rond op YouTube.
Een andere populaire methode in de crypto-wereld zijn neppe cryptocurrency-exchanges. Een zekere neppe cryptobeurs heeft in 2020 al $1,5 miljoen binnengehaald, ondanks dat de website van de beurs volstaat met spelfouten. Whale Alert meldt dat de website nog steeds actief is, al noemt het de beurs niet bij naam. Ook meldt het rapport dat de opkomst van zogenaamde deep-fake technologie de wereld van scams kan “revolutioneren:”

De verandering in methode en de toename in kwaliteit en schaal suggereert dat hele professionele teams nu achter enkele van de meest succesvolle staan en het is slechts een kwestie van tijd voordat ze deep-fakes gaan gebruiken, een techniek die de scam-markt zeker zal revolutioneren.

Onlangs noemde Charles Hoskins, CEO van IOHK, een weggeefactie omtrent Cardano (ADA) “walgelijk en crimineel.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie