$38 miljoen aan bitcoin (BTC) gestolen via scams in afgelopen vier jaar, $24 miljoen al in 2020, meldt Whale Alert

Volgens een onderzoeksrapport van Whale Alert, een blockchain-analysebedrijf, is er maar liefst $38 miljoen aan bitcoin (BTC) gestolen in de afgelopen vier jaar.

- Advertentie -

Whale Alert meldt dat het aantal scams in de wereld van cryptocurrencies hard toeneemt. Het onderzoeksrapport meldt dat van de $38 miljoen, $24 miljoen alleen al in 2020 werd gestolen en dat dit cijfer nog op zou kunnen lopen tot $50 miljoen voor het einde van het jaar.

Whale Alert meldt ook dat er steeds meer verschillende soorten scams omtrent cryptocurrencies zijn. Het rapport noemt enkele voorbeelden:

Er zijn tientallen verschillende soorten scams zoals weggeefacties, sextortions, nep exchanges, neppe ICO’s, video-oplichting, Ponzifraude, malware en de lijst gaat maar door, maar er is één ding dat al deze vormen van oplichting hebben: voor de criminelen is er bijna geen risico terwijl het leven van slachtoffers wordt vernietigd.

Volgens Whale Alert zijn de meest prominente scams op de markt de bekende giveaways of weggeefacties die de gelijkenis misbruiken van een beroemdheid. Een recent voorbeeld daarvan werd onlangs al gerapporteerd door Crypto Insiders. Bij deze weggeefactie wordt de gelijkenis van Elon Musk, CEO van Tesla en SpaceX, misbruikt.

Whale Alert meldt dat de Elon Musk scam $130.000 binnen een dag wist buit te maken. In juni kwam naar buiten dat de scam al $2 miljoen had buitgemaakt in totaal. Naar verluidt gaat deze scam nog steeds rond op YouTube.

- Advertentie -

Een andere populaire methode in de crypto-wereld zijn neppe cryptocurrency-exchanges. Een zekere neppe cryptobeurs heeft in 2020 al $1,5 miljoen binnengehaald, ondanks dat de website van de beurs volstaat met spelfouten. Whale Alert meldt dat de website nog steeds actief is, al noemt het de beurs niet bij naam. Ook meldt het rapport dat de opkomst van zogenaamde deep-fake technologie de wereld van scams kan “revolutioneren:”

De verandering in methode en de toename in kwaliteit en schaal suggereert dat hele professionele teams nu achter enkele van de meest succesvolle staan en het is slechts een kwestie van tijd voordat ze deep-fakes gaan gebruiken, een techniek die de scam-markt zeker zal revolutioneren.

Onlangs noemde Charles Hoskins, CEO van IOHK, een weggeefactie omtrent Cardano (ADA) “walgelijk en crimineel.”

- Advertentie -
Ad
Bitvavo
Reviewed
€16.099,10 Kopen
1
Bitonic
Reviewed
€16.135,10 Kopen
2
Bitcoinmeester
Reviewed
€16.216,40 Kopen
3
Litebit
Reviewed
€16.235,50 Kopen
4
SATOS
Reviewed
€16.382,80 Kopen
Laatste nieuws

Bitcoin (BTC) prijs heeft op deze exchanges al zijn all-time high...

0
Het herstel dat bitcoin (BTC) afgelopen weekend inzette heeft de koers naar nieuwe hoogtes gebracht. Het brak de afgelopen uren zelfs op een aantal...
- Advertentie -
Expert analyses

Bitcoin koers dipt omlaag! Tijd voor paniek of voor nieuwe kansen?!

Het lijkt de afgelopen 24 uur wel alsof Pietje Paniek heel veel broertjes en zusjes heeft gekregen. De bitcoin koers heeft zich tot op...