Kevin Schijven Kevin Schijven
18/02/2022 06:32 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/02/2022 06:32

4% van whales is crimineel, hebben $25 miljard aan crypto

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
4% van whales is crimineel, hebben $25 miljard aan crypto

Foto: nuttapon averuttaman/Shutterstock

Maar liefst 4.068 cryptocurrency whales, dat zijn wallets met enorme hoeveelheden crypto in bezit, zijn volgens nieuw onderzoek verbonden aan criminele activiteiten. Dat meldt Analysebedrijf Chainalysis op 16 februari in een nieuw onderzoeksrapport:

Volgens Chainalysis staan deze 4.068 whales gelijk aan ongeveer 3,7% van alle crypto whales. Gezamenlijk bezitten deze “criminele whales” maar liefst $25 miljard aan crypto als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH).

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €10,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Wat zijn criminele crypto whales?

Chainalysis bestempelde alleen wallets, die meer dan $1 miljoen aan crypto bezitten en waar meer dan 10% van hun crypto afkomstig was van criminele activiteiten, als zogenaamde criminele whales. Onder criminele activiteiten vallen bijvoorbeeld diefstal, oplichting, fraude en darknet activiteiten.

Van 1.374 whales was 10% tot 25% van hun crypto afkomstig uit verdachte bronnen. 1.333 whales hadden tussen de 25% en 90% dat afkomstig was uit dergelijke bronnen. Van 1.361 whales was dat zelfs 90% tot 100%.

In de algehele crypto-sector is diefstal de meest dominante vorm van criminaliteit. Onder de criminele whales zijn marktplaatsen op het darknet de grootste bron van illegale fondsen. Daarna volgt oplichting op de tweede plaats en diefstal op de derde plaats.

Onlangs meldde Chainalysis dat Rusland waarschijnlijk verantwoordelijk is voor een “onevenredig” aandeel van de criminaliteit in de crypto-wereld. Maar liefst 74% van alle omzet uit ransomware attacks ging naar wallets die verbonden waren met Rusland. Chainalysis keek ditmaal ook naar de tijdzones waar de meeste criminele whales actief waren en zegt dat dit met Rusland overeenkomt.

Chainalysis meldde begin dit jaar dat in 2021 maar liefst $14 miljard aan transacties afkomstig was uit verdachte bronnen. Dat was een stijging van 79% ten opzichte van de $7,8 miljard van 2020. Toch was dit niet alleen een all-time high, maar ook een all-time low. Het totale transactievolume met crypto steeg namelijk nog veel harder in 2021, namelijk met 567%. Dat betekent dat nog maar 0,15% van alle transacties verbonden was aan criminaliteit, een verlaging van 75% ten opzichte van 2020. “Misdaad wordt een steeds kleiner onderdeel van het cryptocurrency-ecosysteem,” aldus Chainalysis.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie