Roy van Krieken Roy van Krieken
13/12/2021 16:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2021 16:35

90% van alle bitcoins zijn nu gemined

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
90% van alle bitcoins zijn nu gemined

Onlangs heeft het Bitcoin (BTC) netwerk een nieuwe grote mijlpaal bereikt. Anderhalf jaar na de laatste halving is 90% van het maximale aanbod van bitcoins via de miners in de circulatie terecht gekomen. Dat betekent dat er nu nog slechts 10% over is om te minen, al gaat dit nog wel een behoorlijke tijd duren.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining

Volgens data van Blockchain.com waren op maandag voor het eerst 18,899 miljoen bitcoins in omloop. Het heeft zeker 12 jaar geduurd om tot dit punt te komen en het zal nog vele jaren duren voordat de laatste 10% ook in de circulatie terecht gaat komen.

Nieuwe bitcoins ontstaan in het zogeheten mining proces. Bitcoin miners verifiëren met rauwe computerkracht nieuwe blocks en als beloning voor de moeite krijgen zij nieuwe bitcoins uitgekeerd.

Om de zoveel tijd wordt deze beloning echter gehalveerd tijdens de halvings. Dat betekent ook dat de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in de circulatie terechtkomen wordt gehalveerd. Ergens in de eerste helft van 2024 zal de volgende halving plaatsvinden.

Doordat elke halving de beloning die bitcoin miners ontvangen voor hun werkzaamheden wordt gehalveerd, zal het ook steeds langer duren om de laatste 10% van de bitcoins te minen. Het zal nog zo’n 119 jaar duren voordat de allerlaatste bitcoin gemined zal worden. Het minen van de allerlaatste bitcoin zal zelfs zo’n 40 jaar in beslag nemen.

Vraag en aanbod

Bitcoin heeft een harde limiet van 21 miljoen bitcoins. Er zullen nooit meer bitcoins kunnen komen omdat deze limiet door de ontwerper van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, in de source code geschreven staat en wordt beschermd door de network nodes

Deze limiet ligt aan de basis van de prijs van bitcoin. Doordat de vraag de afgelopen jaren alsmaar is gestegen, maar het aanbod eigenlijk al sinds dag 1 vaststaat, komt dit de bitcoin koers ten goede. Dit zal in de toekomst, naarmate bitcoins steeds schaarser wordt, naar alle waarschijnlijkheid alleen maar versnellen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
eddy-crypto-miljonair-tiener
Crypto-miljonair Eddy begon met €93 op 15-jarige leeftijd
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement