Roy van Krieken Roy van Krieken
13/12/2021 16:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/12/2021 16:35

90% van alle bitcoins zijn nu gemined

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
90% van alle bitcoins zijn nu gemined

Onlangs heeft het Bitcoin (BTC) netwerk een nieuwe grote mijlpaal bereikt. Anderhalf jaar na de laatste halving is 90% van het maximale aanbod van bitcoins via de miners in de circulatie terecht gekomen. Dat betekent dat er nu nog slechts 10% over is om te minen, al gaat dit nog wel een behoorlijke tijd duren.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in juli gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin mining

Volgens data van Blockchain.com waren op maandag voor het eerst 18,899 miljoen bitcoins in omloop. Het heeft zeker 12 jaar geduurd om tot dit punt te komen en het zal nog vele jaren duren voordat de laatste 10% ook in de circulatie terecht gaat komen.

Nieuwe bitcoins ontstaan in het zogeheten mining proces. Bitcoin miners verifiëren met rauwe computerkracht nieuwe blocks en als beloning voor de moeite krijgen zij nieuwe bitcoins uitgekeerd.

Om de zoveel tijd wordt deze beloning echter gehalveerd tijdens de halvings. Dat betekent ook dat de snelheid waarmee nieuwe bitcoins in de circulatie terechtkomen wordt gehalveerd. Ergens in de eerste helft van 2024 zal de volgende halving plaatsvinden.

Doordat elke halving de beloning die bitcoin miners ontvangen voor hun werkzaamheden wordt gehalveerd, zal het ook steeds langer duren om de laatste 10% van de bitcoins te minen. Het zal nog zo’n 119 jaar duren voordat de allerlaatste bitcoin gemined zal worden. Het minen van de allerlaatste bitcoin zal zelfs zo’n 40 jaar in beslag nemen.

Vraag en aanbod

Bitcoin heeft een harde limiet van 21 miljoen bitcoins. Er zullen nooit meer bitcoins kunnen komen omdat deze limiet door de ontwerper van Bitcoin, Satoshi Nakamoto, in de source code geschreven staat en wordt beschermd door de network nodes

Deze limiet ligt aan de basis van de prijs van bitcoin. Doordat de vraag de afgelopen jaren alsmaar is gestegen, maar het aanbod eigenlijk al sinds dag 1 vaststaat, komt dit de bitcoin koers ten goede. Dit zal in de toekomst, naarmate bitcoins steeds schaarser wordt, naar alle waarschijnlijkheid alleen maar versnellen.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy van Krieken is redacteur bij Crypto Insiders sinds april 2021. Met een diploma in geschiedenis van de Universiteit Utrecht, heeft Roy zijn schrijfvaardigheden aangescherpt, wat een natuurlijke overgang naar een schrijfcarrière mogelijk maakte. Zijn interesse in cryptocurrency en blockchain werd gewekt door vrienden en zijn eigen investerings- en tradingervaring. Roy’s specialisaties omvatten macro-economische trends, trading en regulatie. Hij is vastbesloten om betrouwbare en toegankelijke crypto-informatie te bieden en zo bij te dragen aan de mainstream adoptie van cryptocurrency in Nederland.

Net binnen
Trending
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
Dit is hoe iedereen (zonder stress) winst kan maken op de cryptomarkt
98-jarige-man wordt miljonair =na 70 jaar oude
98-jarige man wordt miljonair na 70 jaar oude investering
El precio del Bitcoin se dispara, pero China ensombrece los mercados
Bitcoin-verbod China wankelt, geruchtenmolen op volle toeren
Fetch.ai (FET) kan met 85% exploderen na langverwachte AI-fusie
XRP en memecoins dalen flink, wat is er aan de hand?
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Crypto-oplichter stuurt plots bijna $10 miljoen terug naar slachtoffer
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

Grote leegloop bij bitcoin miners op komst, zegt bankgigant JPMorgan
Bitcoin stijging zal van korte duur zijn, volgens mega-bank
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoin koers blaast snel door naar $74.000, volgens experts
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Bitcoiners opgelet: cruciale economische data in aantocht
Advertentie