Tim Kamp Tim Kamp
21/02/2024 11:51 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 21/02/2024 10:40

Amerikaanse bitcoin ETF’s tonen aan dat Europa nog ver achter ligt

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Crypto ontbijt: Bitcoin stijgt hardst in maanden, opnieuw ETF records & meer

Foto: Joseph Sohm/Shutterstock

In de Verenigde Staten werd vorige maand de eerste bitcoin (BTC) exchange-traded funds (ETF’s) gelanceerd, maar Europa blijft daarin achterliggen. Daar waar Amerikaanse bedrijven grote sommen geld steken in bitcoin beursfondsen, gaat dat een stuk moeilijker in Europa. Dat zegt de CEO van vermogensbeheerder VanEck Europe

Internationaal hedgefonds onthult gigantische bezit in bitcoin ETF’s
Internationaal hedgefonds onthult gigantische bezit in bitcoin ETF’s

Bitcoin Spot ETF populair in de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten heeft de komst van de bitcoin spot-ETF gezorgd voor een domino-effect. Zo kunnen we met zekerheid concluderen dat de komst van de beleggingsproducten een groot succes is. De CEO van VanEck Europe, Martijn Rozemuller, benadrukt dat hierdoor een kloof onstaat tussen de Amerikaanse markt en de Europese. Het bedrijf, dat vorige maand ook een bitcoin-ETF lanceerde, schetst dit beeld duidelijk:

“Beleggers in de VS zijn meer bereid om doordachte risico’s te nemen. Ze zijn ook meer gewend aan handelen op beurzen dan sommige Europese beleggers die nog steeds vastzitten in beleggingsfondsen waar hun bank of fondsbeheerder ooit advies over gaf,” vertelt Rozemuller in een interview.

In Europa komt de nieuwsgierigheid in de crypto-industrie vooral door de alledaagse gebruikers als jij en ik. Daarnaast spelen de kleinere onafhankelijke vermogensbeheerders en zogeheten family offices ook een belangrijke rol.

“Het zijn voornamelijk retailgebruikers, omdat veel van de grotere financiële instellingen nog steeds terughoudend zijn om enige crypto-gerelateerde producten te gebruiken in hun standaardportefeuilles”, vertelt de CEO.

Rozemuller zegt dat ondanks Europa verschillende exchange-traded notes (ETN’s) heeft, zijn deze niet zo toegankelijk als de Amerikaanse ETF’s en lokale toezichthouders hebben duidelijk gemaakt dat ze geen fan zijn van investeringen die te maken hebben met crypto.

Advertentie

Europese crypto ETF’s aanstaande?

De strenge regulering en toezicht op de cryptomarkten door de EU kunnen worden gezien als potentiële hindernissen voor de goedkeuring van ETF’s. Terwijl  de Amerikaanse ETF’s duidelijke regels en toezichtmechanismen hebben om investeerders te beschermen, werkt dat in Europa een stuk ingewikkelder als het gaat om een toekomstig ETF.

In Europa gaat de Undertakings for Collective Investment in Transferable Securities (UCITS) daarover. De UCITS verwijst naar een regelgevend kader binnen de Europese Unie dat beleggingsfondsen reguleert.

“Onder UCITS is het met name niet mogelijk om een ETF te krijgen met slechts één enkele blootstelling eronder. Er zijn een paar regels als het gaat om diversificatie binnen het kader”, vertelt Rozemuller, die daarmee de drempel aangeeft voor Europese ETF’s.

De CEO sluit af door te zeggen dat een Europese crypto ETF waarschijnlijk nog ver weg is. Dit heeft alles te maken met het ontbreken van een Internationaal Effecten Identificatienummer (ISIN). Dat zal volgens Rozemuller zorgen voor een “transparante prijsvorming” zonder “grote kortingen.”

Deel dit artikel
Tim Kamp

Tim begon zijn financiële avontuur op de aandelenmarkt, maar raakte in 2019, als 17-jarige, gefascineerd door crypto. Zijn eerste investering bevestigde zijn overtuiging dat crypto de toekomst had. Hij merkte een gebrek aan duidelijke uitleg en toegankelijke informatie in de complexe cryptowereld. Gedreven door zijn groeiende passie en zelfverworven kennis, richtte Tim in 2023 ‘BitKamp’ op. Dit platform helpt beginners in crypto met begrijpelijke en toegankelijke uitleg. Naast het leiden van BitKamp, handelt hij actief in verschillende cryptovaluta, met een focus op bitcoin. Na zijn HBO-studie werd BitKamp zijn fulltime bezigheid. Tim deelt zijn passie nu via online content zoals blogs, artikelen, Q&A’s, webinars, en cursussen. Voor vragen of informatie over crypto kan men hem benaderen via BitKamp.nl of zijn Instagram-pagina.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie