Simon Bosch Simon Bosch
13/02/2024 19:24 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 16:53

Succes bitcoin ETF’s drijft crypto fondsen naar indrukwekkend record

icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Succes bitcoin ETF's drijft crypto fondsen naar indrukwekkend record

Foto: Alf Ribeiro/Shutterstock

Halverwege januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) tien verschillende spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC) goed, en ze waren direct bijzonder populair. Er waren een paar dips, maar de grote koersstijgingen van vorige week hebben daar grote verandering in gebracht. De fondsen groeiden bijna net zo hard als in de eerste week.

Coinbase’ crypto netwerk nadert Solana’s snelheid, maar twijfels rijzen
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Marktwaarde crypto beursproducten behaalt record

In zijn wekelijkse onderzoeksrapport schrijft crypto-vermogensbeheerder CoinShares dat de gemeten beursproducten vorige week met ruim 1.115 miljoen Amerikaanse dollar zijn gegroeid.

Het is de op één na grootste groei van het jaar, alleen de toename ten tijde van vlak na de introductie van de nieuwe spot-ETF’s was groter. Toen lag de nettogroei namelijk op 1.185 miljoen dollar, ongeveer 70 miljoen dollar meer dan de netto-inflows van afgelopen week.

De totale marktwaarde van de fondsen is zelfs nóg indrukwekkender, want de koersen van veel cryptocurrencies zijn sinds begin januari iets gestegen. In totaal beheren de beursfondsen nu 59 miljard dollar, een bedrag dat sinds begin 2022 niet meer is voorgekomen. Wel benadrukt CoinShares dat de failliete crypto-leningverstrekker Genesis voor krimp zou kunnen zorgen als het zijn activa van 1,6 miljard dollar gaat verkopen.

Groei voornamelijk door bitcoin ETF’s

De groei is voornamelijk veroorzaakt door beursproducten voor bitcoin, die met 1.089,1 miljard dollar zijn gegroeid en bijna 98 procent van het het nieuwe geld vertegenwoordigde. Bijna alles daarvan is naar de spot-ETF’s van BlackRock-dochterbedrijf iShares (693,6 miljoen dollar) en Fidelity (522,6 miljoen dollar). Ondertussen zijn de fondsen van Grayscale opnieuw gekrompen met 414,8 miljoen dollar, alhoewel dit wel langzaam minder wordt.

Dat beeld wordt bevestigd als we kijken naar de locatie van de fondsen. Die in de Verenigde Staten zijn namelijk gegroeid met bijna 1.109 miljoen dollar, terwijl beursproducten uit andere landen (Canada, Duitsland en Zweden) met aanzienlijke outflows kampten. Investeerders hebben dus liever de spot-ETF’s uit de Verenigde Staten.

Beursproducten voor ethereum (ETH) en cardano (ADA) zijn gegroeid met respectievelijk 16,5 miljoen dollar en 6,1 miljoen dollar. Verder bleven beursproducten voor andere coins op de achtergrond – in ieder geval netto gezien wel. Fondsen die short zijn op bitcoin en dus hopen op een dalende koers zijn gekrompen met netto 400.000 dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie