Simon Bosch Simon Bosch
15/01/2024 20:35 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 15/01/2024 20:03

Bitcoin beursfondsen zien vloedgolf aan instromen door komst ETF’s

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Bitcoin beursfondsen zien vloedgolf aan instromen door komst ETF's

Foto: Vaclav Sonnek/Shutterstock

Aan het begin van elke week zet CoinShares uiteen hoeveel geld er naar en uit crypto-beursfondsen is gegaan. Vorige week heeft de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) 11 verschillende spot-ETF’s voor bitcoin (BTC) goedgekeurd, wat direct heeft geleid tot een vloedgolf aan nieuw kapitaal.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin zorgt voor enorme groei beursfondsen

In het wekelijkse overzicht schrijft de beursfondsaanbieder dat de gemeten beursfondsen vorige week zijn gegroeid met netto 1.185 miljoen dollar. Dat is inclusief de bedragen van de nieuwe beursfondsen. CoinShares heeft namelijk de nadruk gehouden op de beursfondsen die het normaal gesproken al uitgebreid behandelt.

De nieuwe spot-ETF’s staan onder de categorie ‘anders’, die met 1.551 miljoen dollar is gegroeid. Het grootste deel daarvan zal afkomstig zijn van de nieuwe ETF’s, want op donderdag alleen al lag bereikte het volume ruim 4,6 miljard dollar. Toch was de goedkeuring niet zo goed voor de bitcoin koers, die daalde met zo’n 15%.

Het grote verschil tussen de inflows naar de ‘overig-categorie’ en het totale bedrag werd grotendeels veroorzaakt door Grayscale, wiens fondsen met 579,1 miljoen dollar zijn gekrompen. Met name Amerikaanse investeerders waren optimistisch – zij brachten in totaal 1.238,5 miljoen dollar aan nieuw geld naar crypto-beursfondsen.

Advertentie

Altcoins blijven op de achtergrond

Normaliter vormt bitcoin het leeuwendeel van nieuw en vertrekkend geld voor crypto-beursproducten. Vorige week was dit ook het geval; 1.141,8 miljoen dollar was voor de grootste cryptocurrency. In verband met de beslissing van de SEC is dat ook niet zo bijzonder.

Opvallender is dat dit keer ethereum (ETH) de tweede plek innam. De grootste altcoin was in 2023 vrij onpopulair bij investeerders, maar vorige week groeiden deze fondsen met 25,7 miljoen dollar. Toch hielden altcoins het op een laag pitje. XRP-beursproducten zagen inflows van slechts 2,2 miljoen dollar, en beursfondsen die zich op meerdere coins richten kregen maar 5,6 miljoen dollar aan nieuw kapitaal.

Toch ligt het totaal van vorige week niet in verhouding met welke week dan ook in 2023; de piek kwam toen rond het einde van het jaar, maar lag onder de 400 miljoen dollar.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Bitcoin stijgt hard voorbij $72.000, markt reageert explosief
Nieuwe cryptomunt ontploft en klimt met 231% op eerste handelsdag
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Wallets en Exchanges nieuws

politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
Crypto ontbijt: koersen herstellen, beleggers investeren weer & meer
Nederlanders verdienen 135% door met AI op Bitvavo in crypto te handelen
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Crypto handelaar maakt 70.000 dollar winst met ChatGPT trading bot
Advertentie