Simon Bosch Simon Bosch
06/01/2024 07:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2024 15:05

Crypto fondsen groeiden in 2023 veel harder dan in 2022

Bitcoin-BTC
icon-walletsexchanges
Wallets en Exc…
Grayscale zet grote stap en vraagt officieel bitcoin ETF aan

Foto: Rcc_Btn/Shutterstock

Elke week zet crypto-beursfondsaanbieder CoinShares uiteen hoeveel geld er naar en uit de verschillende crypto-beursfondsen vloeit. Maar het rapport van afgelopen week is anders. Niet alleen heeft het bedrijf de data van vorige week meegenomen, maar ook die van heel 2023. De fondsen zijn een stuk harder gegroeid dan in 2022.

Enorm fonds stopt $100 miljoen in populaire altcoin
  • icon-walletsexchanges
    Wallets en Exchanges

Crypto beursfondsen

Volgens het onderzoeksrapport heeft de markt de laatste week van het jaar afgesloten met de op vijf na grootste groei van het jaar. Afgaande op de grafiek zal het bedrag ergens rond de 250 miljoen dollar liggen. Hoe hoog dit bedrag precies ligt weten we echter niet; daar gaat CoinShares niet dieper op in. In ieder geval betreft het één van de grootste bedragen van het jaar. Ook was het bedrag ongeveer twee keer zo hoog dan de week ervoor.

De beursfondsprovider vond het interessanter om uitgebreid uiteen te zetten hoe 2023 zich verhield tot voorgaande jaren. In totaal zijn de onderzochte beursfondsen dit jaar met 2.225 miljoen dollar gegroeid. Dat is de grootste groei sinds de bullmarkt van 2021, toen de sector nog met 10.635 miljoen dollar wist te groeien.

Dat is weliswaar flink meer, maar vergeleken met de bearmarkt van 2022 betreft het een grote verbetering. Toen stroomde er netto namelijk maar 816 miljoen dollar de markt binnen. De fondsen zijn dus 2,7 keer harder gegroeid dan in 2022. De onderzochte fondsen, waar niet alleen de beursproducten van CoinShares zelf onder vallen, waren eind 2023 zo’n 51 miljard dollar waard.

Advertentie

Bitcoin en solana meest populair

Bitcoin (BTC) was zoals meestal de grootste begunstigde, en trok van die 2.225 miljoen dollar zo’n 1.935 miljoen dollar aan. Dat is 87% van het totaal. Die verhouding is nog nooit zo hoog geweest, de vorige piek komt namelijk uit 2020 en lag op 80% van het totaal.

De eerstvolgende coin op de lijst was solana (SOL), wiens beursfondsen vorig jaar met 167 miljoen dollar groeiden. Deze altcoin groeide relatief gezien vele malen harder dan welke andere coin dan ook. In totaal zijn deze fondsen maar 839 miljoen dollar waard. De beursfondsen voor solana zijn dus met 20% gegroeid.

Opvallend genoeg ging het met ethereum (ETH) een stuk minder goed. Netto zijn de fondsen voor de grootste altcoin wel gegroeid vorig jaar, maar de groei viel met 78 miljoen dollar erg tegen.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Belastingvrij schenken in 2024: dit zijn de nieuwe regels
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Crypto houders opgelet: belastingdienst gretig met aanslagen
Crypto houders opgelet: Belastingdienst gretig met aanslagen
bitpanda-crypto-exchange-bitvavo
Grote crypto exchange sluit per 1 februari de deuren in Nederland
Advertentie
Advertentie