Roy van Krieken Roy van Krieken
16/06/2022 15:28 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/06/2022 15:28

Bankensector Gebruikt 56x Meer Energie dan Bitcoin

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

De discussie over het energieverbruik van het Bitcoin (BTC) netwerk is vandaag de dag verworven tot een van de belangrijkste argumenten tegen de crypto industrie. Het minen van proof-of-work cryptocurrencies zoals bitcoin zou reusachtige hoeveelheden energie verspillen. Een nieuw onderzoek stelt echter dat de traditionele bankensector nog veel minder efficiënt is. Het stelt dat banken maar liefst 56x meer energie verbruiken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Banken blijken ‘energieslurpers’

Het nieuwe onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd door IT-ingenieur Michel Khazzaka stelt dat betalingen in de vorm van bitcoin een miljoen keer efficiënter zijn dan transactie die via het traditionele bankennetwerk worden gedaan. Daarnaast zou de hele bankensector zo’n 56x meer energie verbruiken dan het Bitcoin netwerk. In een interview met Cointelegraph gaf hij nog wat extra uitleg over het onderzoek:

“Bitcoin Lightning, en Bitcoin in het algemeen, zijn echt geweldige en zeer efficiënte technologische oplossingen die het verdienen om op grote schaal overgenomen te worden. Deze uitvinding is briljant genoeg, efficiënt genoeg, en krachtig genoeg om massaal aangenomen te worden.”

Advertentie

Het energieverbruik van Bitcoin lijkt mee te vallen

Veelal wordt een onderzoek van de University of Cambridge aangehaald als het over het totale energieverbruik van het Bitcoin netwerk gaat. Dit onderzoek stelt dat Bitcoin in totaal zo’n 122 TWh aan stroom nodig heeft om naar behoren te draaien.

Het nieuwe onderzoek van Khazzaka neemt echter ook de levensduur van mining apparatuur mee in de berekening. Dat betekent dat de totale benodigde hoeveelheid stroom in de nieuwe berekening een stuk lager is. 88,95 TWh om precies te zijn. Dat is zelfs zonder rekening te houden met het Lightning Network. Wellicht dat het Bitcoin dus helemaal niet het grote probleem is waarvan het soms beschuldigd wordt.

Banken zijn grootgebruikers

Rekening houdend met de geldcreatie, het geldtransport en het energieverbruik van de fysieke bank infrastructuur komt hij voor de bankensector uit op een verbruik van 4.981 TWh. Naar boven afgerond verbruikt de “klassieke betalingssector” zo’n 5.000 TWh per jaar. Bankieren verbruikt dus 56 keer meer energie dan Bitcoin.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie