Roy van Krieken Roy van Krieken
10/06/2022 16:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 10/06/2022 16:05

Hoeveel energie gebruikt het Bitcoin netwerk nou écht?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Hoeveel energie gebruikt het Bitcoin netwerk nou écht?

Foto: sema srinouljan/Shutterstock

Het debat rondom het energieverbruik van proof-of-work (PoW) cryptocurrencies, zoals het Bitcoin (BTC) netwerk, is levendiger dan ooit. Onlangs stelde medeoprichter van Ethereum (ETH), Anthony Donofrio, nog dat het Bitcoin netwerk “veels te veel” energie verbruikte. Er bestaat echter ook een hoop onduidelijkheid en misinformatie wat betreft dit onderwerp en hoeveel energie gebruikt het Bitcoin netwerk nou eigenlijk echt?

Bankgigant Morgan Stanley pioniert met bitcoin, wil ETF aanbevelen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin energieverbruik

Er zijn al best een aantal grote onderzoeken uitgevoerd die het energieverbruik van verschillende crypto netwerken onder de loep heeft genomen. Het vervelende is echter dat de resultaten van deze verschillende netwerken niet altijd overeenkomen. Zo stelt een onderzoek van Digiconomist dat het Bitcoin netwerk zo’n 204 Twh aan energie verbruikt. Dit zou een verbazingwekkende 0,81% van de totale energiebehoefte van de hele wereld zijn.

Een ander groot onderzoek van de University of Cambridge kwam echter tot een totaal andere conclusie. Volgens dit onderzoek kwam het totale energieverbruik van het Bitcoin netwerk uit op slechts 128 TWh. Dat is nog steeds aanzienlijk, maar wel significant lager dan de schatting van Digiconomist.

Daarnaast wordt in dergelijke onderzoeken de impact op het klimaat niet meegenomen. Zo maakt ongeveer 60% van alle Bitcoin miners gebruik van volledig groene energie. Dat betekent dat het Bitcoin netwerk verantwoordelijk is voor slechts 0,08% van de wereldwijde koolstofuitstoot, dat stelde CoinShares onlangs in een onderzoek.

Proof-of-stake netwerken en bitcoin

Er kan geconcludeerd worden dat het vaststellen van het precieze energieverbruik van het Bitcoin netwerk lastig is, eveneens het bepalen van de effecten van dit energieverbruik op het klimaat. Desalniettemin is het een feit dat het Bitcoin netwerk grote hoeveelheden energie verbruikt.

Volgens tegenstanders van proof-of-work netwerken, zoals Bitcoin dus, is dit energieverbruik ook totaal onnodig. Er bestaan namelijk alternatieven voor het mining proces, dat ervoor zorgt dat er astronomische hoeveelheden stroom benodigd zijn. Een van die alternatieven is het zogeheten proof-of-stake (PoS) consensus model.

Om het energieverbruik drastisch te verminderen zal het Ethereum netwerk daarom ergens dit jaar overschakelen van PoW naar PoS. Dit zal ervoor zorgen dat de 85 TWh aan energie (Volgens Digiconomist) zal worden teruggedrongen tot bijna niets.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie