Roy van Krieken Roy van Krieken
12/04/2024 07:05 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/04/2024 18:08

Belastingdienst waarschuwt: jongeren kennen de regels over crypto niet

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
crypto-belasting-toezicht

Foto: Shutterstock/Nat_V

In een tijd waarin de aantrekkingskracht van crypto onder jongeren onmiskenbaar groeit, onthult een recent onderzoek een zorgwekkende onwetendheid van deze groep. Bijna de helft van de Nederlandse jongeren tussen de 15 en 25 jaar oud blijkt onvoldoende op de hoogte te zijn van de belastingregels die gelden voor het bezit van crypto, zoals bitcoin (BTC). Dit gebrek aan kennis kan onaangename verrassingen veroorzaken wanneer de Belastingdienst aanklopt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Belastingdienst slaat alarm

Een recente campagne van de Belastingdienst, ingegeven door de resultaten van een onderzoek uitgevoerd door DirectResearch, richt zich op het informeren van jongeren over hun fiscale verantwoordelijkheden. Uit de studie blijkt dat een aanzienlijk deel van de jonge cryptobezitters zich niet bewust is van de noodzaak om belasting te betalen over hun digitale vermogen. Zorgwekkend is dat maar liefst 19% van hen ten onrechte gelooft dat cryptocurrencies geheel vrijgesteld zijn van belasting.

Cryptocurrencies worden steeds meer gezien als een aantrekkelijke investeringsoptie onder jongeren, uiteraard gedreven door de belofte van hoge rendementen en de recente recordhoogtes van onder meer bitcoin. Toch brengt deze nieuwe vorm van investeren niet alleen financiële risico’s met zich mee, maar ook fiscale. Jongeren die veel in hun cryptowallet hebben, vormen een specifieke groep die het risico loopt op een belastingaanslag,

Crypto-belasting is belangrijk, voor iedereen

Het onderzoek benadrukt niet alleen de onwetendheid onder jongeren over de belastingregels voor crypto, maar ook hun groeiende interesse in deze markt. Met 62% van de niet-investerende jongeren die overwegen te beginnen met crypto-investeringen is het daarom cruciaal dat zij volledig geïnformeerd worden over alle aspecten. De Belastingdienst adviseert iedereen met crypto-bezit om hun vermogen zorgvuldig te evalueren en de nodige aangiften te doen, om zo nare verrassingen te voorkomen.

Crypto wordt steeds normaler onder Nederlandse jongeren, maar schijnbaar houden veel mensen nog vast aan mythes over crypto in combinatie met belasting. Nee, crypto-bezit is niet vrijgesteld als belasting. En ja, ook over je bitcoins op je wallet of een exchange zul je belasting moeten betalen als je aan de eisen voldoet.

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Peter kocht 's werelds eerste
Peter kocht ’s werelds eerste “Bitcoin Lamborghini” voor slechts €106
Advertentie