Erik Juffermans Erik Juffermans
02/09/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 02/09/2023 16:00

Bitcoin beursfonds is onvermijdelijk, zegt voormalig SEC voorzitter

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Voorzitter crypto waakhond SEC hoort maar $1 te verdienen: wetsvoorstel

Foto: AevanStock/Shutterstock

Op donderdag werd bekend dat de Security and Exchange Commission (SEC) diens besluit over zeven aanvragen voor bitcoin (BTC) ETF’s, of beursfondsen, waaronder die van Blackrock, uitstelt. Dit besluit zat er al aan te komen en komt dus ook niet als een verrassing. 

Ook hoeft dit besluit van de SEC geen reden te zijn voor pessimisme. Een voormalig voorzitter van de SEC, John Clayton, denkt zelfs dat een bitcoin beursfonds onvermijdelijk is. Hij sprak zich uit in een interview op het Amerikaanse televisiekanaal CNBC.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

Een bitcoin beursfonds is “onvermijdelijk”

Clayton baseert dit optimisme onder andere op de recente uitspraak van de rechter in de zaak tussen Grayscale en de SEC. De rechter oordeelde dat de SEC niet voldoende had onderbouwd waarom het de aanvraag van Grayscale, om het grote bitcoin fonds om te zetten in een ETF, had afgewezen.

Ook spreekt Clayton vertrouwen uit over de grote vermogensbeheerders die een spot bitcoin-ETF hebben aangevraagd. Beheerders als Blackrock, Fidelity en Ark Invest zijn gerenommeerde namen in de Amerikaanse en globale financiële wereld. 

“Het is duidelijk dat bitcoin geen effect is. Het is een product waar particuliere investeerders toegang tot willen en enkele van onze meest betrouwbare instituten willen dit product aanbieden aan het publiek. Een goedkeuring is onvermijdelijk.”

Toezichthouder stelt beslissingen voor BTC ETF uit

Duidelijke taal van de voormalig voorzitter van de SEC dus. Ook ETF expert Eric Balchunas van Bloomberg deelt het optimisme van Clayton. In een analyse geeft hij een bitcoin ETF goedkeuring voor dit jaar een 75 procent kans. Mocht het dit jaar niet gebeuren dan gebeurt het vrijwel zeker in 2024. De kans dat er een bitcoin ETF is voor het einde van 2024 is 95 procent, aldus Balchunas.

Zoals gezegd schoof de SEC op donderdag de beslissing over zeven BTC beursfonds aanvragen voor zich uit. De volgende deadline voor de toezichthouder is op 17 oktober. De verwachting is echter dat de SEC op die datum opnieuw de keuze zal uitstellen. De definitieve deadline voor de SEC is begin 2024.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement