Simon Bosch Simon Bosch
01/09/2023 10:30 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 01/09/2023 10:30

Deadline bitcoin beursfondsen verstrijkt, toezichthouder neemt beslissing

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Kan bitcoin beursfonds toch nog falen? Bloomberg analisten delen visie

Foto: Mark Van Scyoc / Shutterstock.com

Verschillende bedrijven hebben al een aantal jaar aanvragen lopen bij de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor zogeheten spot-ETF’s voor bitcoin (BTC). Maar de SEC heeft nog geen enkele ETF van dit type goedgekeurd. De aanvraag van de enorme vermogensbeheerder BlackRock schepte veel nieuwe hoop, maar ook dit was maar van korte duur. Nu zijn de beslissingen voor zeven verschillende aanvragen uitgesteld, zelfs die van BlackRock.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo viert kerst en geeft onze lezers gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

BlackRock ETF opnieuw uitgesteld

Op 29 juni diende de Amerikaanse Nasdaq-aandelenbeurs de aanvraag is voor de iShares Bitcoin Trust. Het bedrijf iShares is de handelsnaam voor een verzameling van Exchange Traded Funds (ETF) van BlackRock, en dit fonds zou een zogenaamde spot-ETF moeten zijn. Dat betekent dat het fonds ‘echte’ bitcoins aanhoudt en de exacte bitcoin koers probeert te volgen, in plaats van dat het fonds in bitcoin-futures handelt. Dit veroorzaakte veel hoop bij andere ETF-uitgevers, die op hun beurt ook hun aanvragen vernieuwden. In totaal ging het om zeven verschillende fondsen.

Maar afgelopen donderdag heeft de beleidsmaker besloten om de uiteindelijke beslissing voor BlackRocks fonds uit te stellen. Dat betekent niet dat het fonds is afgewezen, maar dat de goedkeuring of afwijzing op een later moment zal gebeuren. De deadline ligt nu 17 oktober, oftewel 45 dagen na de deadline van de oorspronkelijke aanvraag. Helaas zijn de beslissingen voor de zes andere fondsen ook uitgesteld, volgens Bloomberg-analist Eric Balchunas.

Advertisement

Kans op goedkeuring bitcoin ETF groeit

Het uitstel is opvallend, want begin deze week ging juist het nieuws dat Grayscale zijn rechtszaak met de SEC heeft gewonnen. Die rechtszaak ging over het feit dat de SEC weigert om van Grayscales grootste bitcoin-fonds, GBTC, een spot-ETF te maken. Nu het bedrijf de rechtszaak heeft gewonnen moet de SEC de aanvragen opnieuw in behandeling nemen. Dat betekent niet dat ze per definitie al zullen worden goedgekeurd, maar volgens analisten maakt dit de kans wel groter.

Ook op de Bitcoin-blockchain zijn er positieve signalen. Volgens een onderzoek van Bitfinex hebben trouwe HODL’ers sinds afgelopen maart voornamelijk coins bijgekocht. En het aantal BTC op exchanges is al een aantal jaar niet meer zo laag geweest als nu.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement