Ivo Melchers Ivo Melchers
06/01/2024 10:59 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 06/01/2024 08:59

Bitcoin beursfondsen zetten cruciale stap voor goedkeuring

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin beursfondsen zetten cruciale stap voor goedkeuring

Foto: DCStockPhotography/Shutterstock

Volgende week maandag, dinsdag of woensdag zou het moment moeten zijn waarop we te horen krijgen of de Verenigde Staten het allereerste Bitcoin (BTC) beursfonds, ofwel spot Exchange Traded Fund (ETF), mag introduceren. Gisteren hebben de beurzen waarop de ETF’s verhandeld moeten worden een grote en belangrijke stap gezet op weg naar het verkrijgen van goedkeuring van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC).

🚀 Nederlandse exchange viert aankomende bullmarkt: iedereen €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin ETF 19b-4 wijzigingsaanvragen

Gisteren hebben de Nasdaq, NYSE en CBOE gewijzigde 19b-4 aanvragen ingediend namens alle uitgevers, waaronder BlackRock, Fidelity en Grayscale. Nasdaq is bijvoorbeeld de beurs waarop de ETF van BlackRock verhandeld moet worden, en dus is de Nasdaq verantwoordelijk voor het indienen van papierwerk bij de SEC.

Een 19b-4 is een verplichte indiening om effecten op de beurs te krijgen en wordt gebruikt om een voorgestelde regelwijziging bij de financiële waakhond te documenteren.

De recente indieningen betreffen de laatste 19b-4 aanvragen die wijzigingen bevatten over het creatie- en inwisselingsproces waar de uitgevers en de toezichthouder al weken over in discussie zijn.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart verduidelijkt op sociale mediaplatform X dat deze indieningen niet betekenen dat ze ook daadwerkelijk al goedgekeurd zijn. ‘’Maar het was/is de volgende stap. En een grote stap naar onze mening’’, zo vervolgt hij.

Advertentie

Wanneer Bitcoin ETF goedkeuring?

De SEC moet zowel de 19b-4 als de S-1 aanvraag goedkeuren om een ETF verhandelbaar te maken. Eric Balchunas, collega van Seyffart, schrijft op X van meerdere bronnen te hebben gehoord dat de laatste S-1’s maandag om 8 uur ‘s ochtends klaar moeten zijn, ‘’omdat de SEC probeert alles klaar te hebben voor de lancering op 11 januari’’.

S-1 formulieren, ook wel registratieverklaringen genoemd, zijn vereist om een nieuw effect te registreren bij de SEC en  bevatten onder andere details over hoe het fonds zou werken en investeringsstrategieën.

De SEC-commissarissen zullen volgende week stemmen over de ingediende beursregels. Op 10 januari verstrijkt de laatste deadline voor de gezamenlijke aanvraag van ARK Invest en 21Shares, en de verwachting is dat alle aanvragen tegen die tijd goedgekeurd zullen worden.

Niet iedereen is echter optimistisch. Onderzoeksbureau Matrixport gaf eerder deze week aan te verwachten dat we pas ergens in het tweede kwartaal de allereerste Bitcoin ETF goedgekeurd zien worden. Seyffart en Balchunas spreken al maanden over een 90 procent kans dat we uiterlijk 10 januari een massa-goedkeuring voorgeschoteld krijgen.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie