Kevin Schijven Kevin Schijven
09/05/2023 08:12 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/05/2023 08:12

Bitcoin blijft dalen terwijl kosten hard stijgen en sentiment omslaat

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koers onder druk door verrassend besluit, correctie op komst?

Foto: Marc Bruxelle/Shutterstock

Bitcoin (BTC) zakte gisterenochtend onder $28.000 en daalde gisterenavond verder naar $27.400. Daar vond de koers support en herstelde iets, maar werd afgelopen nacht afgewezen op $27.800 en dipte weer iets. Op het moment van schrijven komt de bitcoin prijs uit op $27.660 op Binance en €25.195 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,5% in de min. De totale marktkapitalisatie komt uit op $535 miljard en de dominantie op 46,9%. De Fear & Greed Index komt uit op 51 (Greed).

Extreem hoge bitcoin ‘funding rate’ baart zorgen voor verdere crash
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Enorme transactiekosten op Bitcoin

Bitcoin kampt de afgelopen dagen met enorme transactiekosten door de komst van NFT’s, Ordinals en BRC-20 memecoins. De transactiekosten liggen het hoogst in twee jaar, meldt analysebedrijf Delphi Digital.

Advertentie

BTC Miners zien omzet hard stijgen

Dit pakt juist goed uit voor bitcoin miners. Miners kregen het zwaar in de tweede helft van 2022 en meerdere bedrijven moesten capituleren, maar nu zij zien hun omzet stijgen naar het hoogste niveau in twee jaar, meldt analist Cauê Oliveira van Cryptoquant.

Bitcoin gaat cruciale dag tegemoet, de markt houdt zijn adem in
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Hoge transactiekosten worden controversieel

Het zorgt echter ook voor ruzie in Bitcoin land. Lang niet iedereen is blij de hoge transactiekosten. Zo wordt een voorbeeld genoemd uit El Salvador waar iemand $20 moest betalen om slechts $100 op te nemen.

Zij zien echter ook weer kritiek omdat de kosten op Bitcoin nooit altijd extreem laag zouden blijven. Het leidt momenteel echter investeerders naar alternatieven, en ironisch genoeg staat bitcoin cash (BCH) vandaag daarom wel in de plus.

Zijn de Hongkongse bitcoin en ethereum ETF’s groot nieuws?
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin stroomt uit Binance

De enorme kosten zorgden ook al voor enige problemen bij Binance, die in het weekend tweemaal de handel in BTC stil legde. Vervolgens stroomde maar liefst $5,2 miljard aan BTC uit de exchange, meldt analist Tom Wan.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Aantal actieve BTC adressen neemt fors af

Toch worden stijgende transactiekosten meestal als bullish gezien voor de koers. Het valt echter op dat er een negatieve correlatie ontstaat tussen het aantal transacties en actieve adressen, schrijft Rafael Schultze-Kraft van Glassnode. Het aantal actieve en nieuwe adressen op bitcoin is flink aan het dalen, en dat is juist een bearish teken.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Marktsentiment draait, analisten worden bearish

Het is dan ook te merken dat het marktsentiment begint om te slaan en analisten rekening houden met een meer bearish situatie. Mocht de $27.000 niet standhouden, dan zien we mogelijk een daling richting de $25.000.

Het ratio aan short posities ligt dan ook momenteel rond de 60 tot 70%. Toch kan dit ook mogelijk leiden tot een zogenaamde short squeeze, meldt Kingfisher, en dat kan de koers juist omhoog duwen

Bitcoin koers op exploderen? Crypto bekers voor het grijpen
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Morgen Amerikaanse inflatiecijfers

Houd er rekening mee dat het morgen weer tijd is voor nieuwe inflatiecijfers met de Amerikaanse consumentenprijsindex (CPI). Als deze sterk afwijken van de verwachtingen, kan dat weer voor flink wat volatiliteit zorgen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Zoek jij meer inzicht in crypto koersen of hulp met handelen?

In de premium omgeving van Crypto Insiders vindt je een levendige en vriendelijke community van meer dan 1.000 leden die elkaar helpen met handelen. Ook delen onze analisten hier wekelijks meer dan 20 technische analyses exclusief voor premium leden. Bekijk onze Premium pagina voor meer informatie en probeer direct de eerste 30 dagen gratis.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Advertentie
Advertentie