Kevin Schijven Kevin Schijven
18/07/2022 07:47 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/07/2022 07:47

Bitcoin breekt eindelijk $22.000, maar miners lijken te capituleren

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

Bitcoin (BTC) maakte kort voor het moment van schrijven een flinke sprong. De koers breekt daarmee door de cruciale grens van $22.000. Bitcoin komt nu hoger uit dan de piek van 8 juli en dat betekent dat bitcoin mogelijk eindelijk uit het bereik klimt waar de koersen al weken in vastzat.

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin koers stijgt 3%

De bitcoin koers maakte van het weekend al een aardig sprongetje door een short squeeze, maar had nog moeite de zone rond $21.500 en $21.600 te breken. Vervolgens corrigeerde bitcoin iets, maar toen de koers afgelopen nacht bij $20.800 aankwam, begon bitcoin weer te stijgen.

Die stijging kwam vroeg vanochtend in een versnelling terecht en bitcoin schoot naar een piek van $22.300. Op het moment van schrijven lijkt de weerstand hier nog iets te groot en zakt bitcoin naar $22.200 op Binance en €22.200 op Bitvavo. Daarmee staat koers vandaag 3% in de plus.

Advertentie

Ethereum merge hype en moving averages

Het lijkt erop dat de hype omtrent de aankomende merge van Ethereum (ETH) inmiddels de rest van de markt ook aantrekt. Er was de laatste maanden in de crypto-markt een gat in het relaas en een gebrek aan vooruitzichten. De merge lijkt dit gat op te vullen en weer enthousiasme naar de markt te brengen.

Of bitcoin daadwerkelijk uit het huidige bereik is geklommen, hangt echter af waar je de lijn op de grafiek tekent. Deze lijn kan getrokken worden op de $22.000, waar bitcoin op 8 juli piekte, maar ook rond de $22.600-$22.800. Daar werd bitcoin afgewezen toen de koers voor het eerst in dit bereik viel. Daar ligt ook de cruciale 200-weken simple moving average (SMA).

Er is nog altijd vrees dat bitcoin hier afgewezen wordt en vervolgens een lower low gaat opzoeken onder $18.000. Mocht dat niet het geval zijn, dan kan het marktsentiment plotseling snel omslaan en de FOMO toeslaan. Voor een echte trendommekeer moet bitcoin wellicht eerst de 200-dagen SMA breken en die ligt pas rond de $35.000.

Toch schrijft analist Will Clemente dat bitoin minder dan 2% van de tijd onder de 200-dagen SMA is geweest. Dat waren altijd zeer enge momenten om in te stappen, maar achteraf juist klaarblijkelijk.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin & miner capitulatie

Analysebedrijf Glassnode meldt dat tijdens de twee grootste capitulatie evenementen dit jaar, het meeste volume aan BTC met verlies werd verkocht sinds 2011. Toen terra (LUNA) crashte werd maar liefst 538.000 BTC verkocht tegen verlies. In de crash van juni was dat 480.000 BTC en dat bracht toen de prijs onder de all-time high uit 2017

De laatste tijd schrijven wij in deze marktupdates tegelmatig dat bitcoin miners flink onder druk staan door de hoge energieprijzen en lage koers. Cryptoquant analist Edris meldt dat volgens on-chain gegevens het erop lijkt dat BTC-miners nu toch capituleren.

Dat is een bearish teken voor de korte termijn. Langzamerhand begint de markt zelfs weer over een zogenaamde “death spiral” te praten omtrent miners, net als tijdens de crypto winter van 2018. Dat bleef toen uiteindelijk uit.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie