Kevin Schijven Kevin Schijven
17/07/2022 09:40 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 17/07/2022 09:40

Bitcoin stijgt na short squeeze, kan koers door cruciale grens breken?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Breekt de Bitcoin koers vandaag uit? Hoge inflatiecijfers op komst

Bitcoin grafiek op Coinbase

Bitcoin (BTC) blijft stijgen sinds de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers stijgen. Dat is een opvallende ontwikkeling omdat eigenlijk het tegenovergestelde werd verwacht. Een maand geleden maakten de financiële markten namelijk na deze publicatie een flinke crash.

Door deze marktontwikkeling begint de angst steeds sneller af te nemen, maar sommige analisten waarschuwen dat het hier maar om een tijdelijke stijging gaat en dat de koers nog altijd dieper kan gaan.

Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer
Crypto Ontbijt: grote bank investeert in bitcoin ETF’s & meer

Bitcoin koers stijgt 4%

Op vrijdag 8 juli werd de bitcoin koers afgewezen vlak boven $22.000 en kelderde vervolgens tegen woensdag richting $19.000. Kort voor de publicatie van de Amerikaanse inflatiecijfers zag de koers een kleine opleving, maar daarna zakte bitcoin even onder $19.000.

De verwachting was dat bitcoin nog een stuk dieper zou dalen, maar begon juist te herstellen. Gisteren vond bitcoin support rond $20.500 en $20.600, maakte toen een flinke sprong en tikte bijna $21.500 aan.

Vervolgens corrigeerde de koers weer iets, maar hield nog stand boven $21.000. Dat leidde vanochtend tot een hertest van de $21.500, al kon bitcoin er wederom niet doorheen breken.

De BTC prijs zakt momenteel iets en komt uit op $21.300 Coinbase en €21.314 op Bitvavo. Daarmee staat de BTC koers vandaag 4% in de plus, en komt uit op dezelfde prijs als zeven dagen geleden.

Advertentie

Bitcoin short squeeze

Deze stijging is resultaat van een zogeheten short squeeze. De afgelopen dagen schreven we al dat de derivatenmarkten weer opwarmt en de open interest stijgt. Toen bitcoin gisteren langs $21.000 steeg werd maar liefst $18 miljoen aan short posities geliquideerd in een uur. Daardoor schoot bitcoin direct hard door naar $21.500.

Ethereum (ETH) zag zelfs een nog grotere short squeeze. Daardoor komt volgens gegevens van Coinglass het totaal aan liquidaties in de afgelopen 24 uur in de crypto-markt uit op maar liefst $400 miljoen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in mei gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Aan welke kant breekt bitcoin uit?

Bitcoin beweegt nu al meer dan een maand in het huidige bereik. Afhankelijk of je bovenstende trendlijn recht of schuin tekent, is dat een symmetrische driehoek of een opwaarse driehoek.

Wil bitcoin hieruit klimmen, dan moet de koers door die inmiddels cruciale $22.000 breken. Vlak daaronder ligt de 4-uurs 200 exponential moving average (EMA) rond $21.860. Vlak daarboven ligt de 200-weken simple moving average (SMA) op $22.630.

Er is echter vrees dat bitcoin nog niet genoeg momentum heeft om verder uit te breken in deze onzekere macro-economische toestand. Bitcoin wordt dan mogelijk alsnog afgewezen en dan dan zelfs een lower low onder $18.000 opzoeken.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Earnings Releases volgende week

Er wordt gespeculeerd dat de koersen ditmaal nauwelijks op de verhoogde inflatiecijfers hebben gereageerd, omdat de markt eerst afwacht wat de Federal Reserve gaat doen met deze cijfers. Dat komen we waarschijnlijk te weten na de Federal Open Market Committee (FOMC) op 27 juli.

Komende week volgen eerst inkomstenrapporten van grote bedrijven. Een aantal van deze assets gingen na de vorige kwartaalcijfers hard onderuit en hebben dit jaar een zeer hoge correlatie met bitcoin. Het is dus wellicht waard om dit lijstje in de gaten te houden:

Crypto Ontbijt: BTC fondsen weer in trek & miljoen nieuwe crypto op markt
Crypto Ontbijt: BTC fondsen weer in trek & miljoen nieuwe crypto op markt

Bullish on-chain data voor bitcoin

Glassnode toont aan dat bitcoin HODL’ers hun BTC nog altijd stevig vasthouden. Meer dan 80% geinvesteerd in BTC wordt al meer dan drie maanden vastgehouden. Dat duidt volgens Glassnode aan dat HODL’ers niet bereid zijn om te verkopen tegen lagere prijzen. Dit moet een stevige basis voor de koers vormen op de lange termijn.

Daarnaast heeft de capaciteit van het Lightning Network, een layer-2 ­netwerk voor bitcoin voor snellere transacties, een nieuwe all-time high bereikt van 4.208 BTC:

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Crypto Insiders Premium voor bitcoin analyses

Wil jij diepgaandere bitcoin analyses ontvangen? Dan verwijzen wij je graag door naar onze Discord community voor leden. Stel vragen aan analisten, klets met onze fanatieke community en ontvang dagelijks technische en fundamentele analyses van bitcoin, maar ook andere crypto. Via Discord Premium kunnen we 24/7 kennis met elkaar delen en proberen we samen met onze leden de markt voor te blijven.

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website worden verstrekt zijn gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten en dienen alleen voor educatieve doeleinden.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
Nederlands stel ziet inleg van 3k naar 240k stijgen, ‘’voor de lol’’
politie-crypto-wet-VS-onderzoek-blockchain
Nederlandse crypto-ondernemer pleegt zelfmoord, tientallen miljoenen vermist
nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
stijging-groen-prijsactie-bitcoin
Nieuwe crypto ontploft met 430% stijging na notering, investeerders springen erop
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

nederlander-stapt-te-laat-uit-verlieset-alles
Nederlander stapt na waanzinnige winst te laat uit en raakt alles kwijt
Bitcoin Cash (BCH) vindt belangrijk steunniveau en nadert omslagpunt
Bitcoin bullmarkt voorbij? Voorspeller van 2018 crash waarschuwt voor top
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, 'een goed teken'
Amerikaanse staat koopt +$100 miljoen aan bitcoin, koers reageert
Advertentie