Kevin Schijven Kevin Schijven
18/11/2020 19:48 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 18/11/2020 19:48

Bitcoin (BTC) heeft ATH uit 2017 nog niet doorbroken, maar wel deze records

Nieuws
Bitcoin (BTC) heeft ATH uit 2017 nog niet doorbroken, maar wel deze records

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

Bitcoin (BTC) schoot vanochtend door $18.000 en komt steeds dichter in de buurt van de all-time high (ATH) uit december 2017. Toch ziet de markt er ditmaal heel anders uit, zegt Nic Carter van cryptocurrency onderzoeksbureau Coin Metrics, in een nieuw blogartikel.
De rally eind 2017 ging gepaard met een enorme mate van hype die veroorzaakt werd door de explosie van initial coin offerings (ICO’s) op de markt. Mensen kochten destijds alvast bitcoin in afwachting van ICO’s en dat dreef de prijs steeds verder omhoog.
Als je kijkt naar het aantal zoekopdrachten naar bitcoin op Google dan ligt de interesse momenteel echter lang niet zo hoog als in 2017. Het komt niet eens in de buurt. Analisten zijn daarom enigszins verbaasd over de stijgingen van de afgelopen tijd. Toch meldt Carter dat bitcoin al meerdere records aan het breken is.

Crypto steeds populairder onder de ‘normale mens’
Crypto steeds populairder onder de 'normale mens'

Welke records zijn al doorbroken?

Ten eerste is dat het aantal gebruikers. Gegevens over wallets tonen aan dat het aanbod van bitcoin nu veel meer verdeeld is over een grotere groep gebruikers. Dat geldt voor wallets met $1, $10, $100 en $1000, zegt Carter. Toch moet men er rekening mee houden dat gebruikers meerdere wallets kunnen hebben.
Ook ligt de zogeheten open interest (IO) in bitcoin-futures op de CME beurs nu veel hoger. Deze beurs is populair onder institutionele investeerders die met grote bedragen schuiven maar zich niet bezig willen houden met de technische details van het bezitten van crypto. Ook de open interest op opties ligt nu hoger.
Daarnaast zijn er nu ook grote vermogensbeheerders als Grayscale die enorme hoeveelheden bitcoin hebben opgekocht voor de institutionele markt. Onlangs bracht het bedrijf naar buiten dat het nu meer dan 500.000 BTC beheert.
Tevens ligt de realized cap van bitcoin nu hoger. Dit is een alternatieve manier om de marktkapitalisatie uit te drukken. Het telt niet simpelweg alle bitcoins tegen de huidige prijs, maar neemt de prijs wanneer deze ook daadwerkelijk zijn verhandeld. Deze realized cap staat nu op $129 miljard, eind 2017 was dat $90 miljard.
Alhoewel bitcoin nog geen nieuwe ATH bereikt heeft ten opzichte van de dollar (USD), heeft BTC dat wel al bereikt voor andere valuta als de Turkse lira, Argentijnse peso, Venezolaanse bolivar, Braziliaanse real en meer. Daar moet wel bij gezegd worden dat deze landen met behoorlijke inflatie kampen, maar dat kan in de VS en Europa ook nog gaan gebeuren.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Bitcoin flash crash veroorzaakt enorme liquidatie van $1+ miljard
Cryptomunt klapt 80% naar beneden nadat hacker extra tokens maakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitcoin crasht opnieuw na geruchten over Israëlische tegenaanval
Tot deze koers kan bitcoin gaan dalen volgens analisten
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie