Kevin Schijven Kevin Schijven
30/12/2020 19:55 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 30/12/2020 19:55

Bitcoin (BTC) miners profiteren van aantrekkelijk aanbod Russische oliegigant Gazprom Neft

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin (BTC) miners profiteren van aantrekkelijk aanbod Russische oliegigant Gazprom Neft

Foto: Shutterstock/Marc Bruxelle

De Russische olieproducent Gazprom Neft heeft in 2020 een locatie geopend voor bitcoin (BTC) mining in Siberië. Hier kan olie en aardgas omgezet worden in elektriciteit voor het gebruik in cryptocurrency-mining. Dat meldt het Russische Forklog op 27 december:


Gazprom Neft is een dochteronderneming van Gazprom, het grootste bedrijf van Rusland en het grootste aardgasbedrijf ter wereld. Gazprom, dat grotendeels eigendom is van de Russische staat, bezit 95% van de aandelen van Gazprom Neft.
Bitcoin-mining vereist een grote voorziening van stroom, en mining-bedrijven zijn daarom altijd op zoek naar de goedkoopste elektriciteit op de markt. Zo verhuizen jaarlijkse Chinese bitcoin-miners in de zomer naar de Sichuan provincie waar een waterkrachtcentrale tijdens het regenseizoen overtollig energie produceert en deze vervolgens goedkoop verkoopt.
Onlangs kwam ook naar buiten dat de Scandinavische landen momenteel overtollig stroom produceren vanwege een milde en natte winter, en dat bitcoin-miners daarvan profiteren.
Gazprom Neft heeft hiervoor nu een locatie geopend in het Khanty-Mansiyk gebied in Siberië. Hier wordt het overtollige gas dat geproduceerd wordt in de nabije olievelden omgezet in zeer goedkoop stroom voor bitcoin-mining. Hier profiteren beide de crypto-miners als de oliemaatschappijen van aangezien normaliter het overtollige gas verband zou worden, wat gepaard gaat met boetes.

“Energie van petroleumgas kan datacenters en mining-bedrijven van stroom voorzien. Dit verhoogt het percentage rationeel gebruik van grondstoffen. Dit geldt vooral voor de afgelegen regio’s van Siberië en het noordpoolgebied, waar het transport van bijbehorend gas uit de olievelden onrendabel is.”

Aldus Alexander Kalmykov, hoofd van het Gazprom Neft blockchain-technologiecentrum. Het eerste bitcoin-mining bedrijf dat hier gebruik van maakt is Vekus, die inmiddels 150 Antminers S7 apparaten van Bitmain op de locatie heeft geïnstalleerd. Yuri Kudryashov, CFO van Vekus, zegt:

“Het leeuwendeel van de kosten van mining is de elektriciteit. Om deze reden is Vekus continu op zoek naar betrouwbare bronnen van goedkoop elektriciteit. Wij reageerden graag op het voorstel van Gazprom Neft om een pilot project te organiseren op een van de olievelden.”

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie