Kevin Schijven Kevin Schijven
03/01/2021 19:58 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/01/2021 19:58

Bitcoin (BTC) viert verjaardag met Proof of Keys day: ‘Not your keys, not your coins’

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin_(BTC)_viert_verjaardag_met_Proof_of_Keys_day_Not_your_keys,_not_your_coins

Bitcoin (BTC) viert op 3 januari 2021 zijn verjaardag, of in elk geval een deel ervan. Op 3 januari 2009 werd het bitcoin-netwerk tot leven geroepen en werd de eerste block in de blockchain van bitcoin gemined, ook bekend als de Genesis block.


Twee jaar geleden riep Trace Mayer 3 januari uit tot ‘Proof of Keys day.’ Het is een oproep tot de bitcoin community om hun BTC van cryptocurrency-exchanges, of beurzen, af te halen. Het is vergelijkbaar met een bank run en deze oproep heeft twee voornamelijke redenen.
Bitcoin werd oorspronkelijk tot leven geroepen in antwoord op de economische crisis die de banken in 2008 hadden veroorzaakt. Veel mensen verloren hun vertrouwen in het bancaire systeem en het zogeheten trustless systeem van bitcoin biedt hen een aantrekkelijk alternatief.
Toch laten veel investeerders hun bitcoin op exchanges staan. Daardoor fungeren deze beurzen eigenlijk als een soort banken en kunnen ze steeds meer invloed op de markt uitoefenen. Volgens de die hard fans is dit natuurlijk niet de bedoeling.
Daar komt bij dat veel exchanges al één of zelfs meerdere keren zijn gehackt. Door de onveranderbare aard van blockchain-technologie zorgt dat in veel gevallen ervoor dat klanten hun crypto, en dus hun investering, voor altijd kwijt zijn.

Not Your Keys, Not Your Coins

‘Not your keys, not your coins’ is dan ook een bekend gezegde in de crypto-sector. Als je niet de keys, of sleutels, van je wallet zelf bezit, dan bezit je eigenlijk ook niet echt je bitcoin.
Proof of Keys day dient dan ook om investeerders hiervan bewust te maken en aan te sporen hun bitcoin (of andere crypto) van exchanges te halen, en zelf op te slaan. Bijvoorbeeld op een hardware wallet.
Het is tevens een herinnering aan waar bitcoin ooit voor bedoeld was; twee partijen die een transactie uitvoeren zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt.
De vorige jaren was er echter geen grote uitstroom te zien op 3 januari. Dit jaar vindt in elk geval al op Coinbase een grote uitstroom van bitcoin plaats, maar dat heeft wellicht een andere reden. Deze bitcoin wordt waarschijnlijk via de over-the-counter (OTC) markt verkocht aan institutionele investeerders.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Bitcoin koers in de zomer op nieuw record? Handelaren zijn hoopvol
Honderden Nederlanders volgen crypto-strategie op Bitvavo en halen 90% winst
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Bitvavo voegt gewilde crypto toe, Nederlanders ontvangen ‘m gratis
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Populaire cryptobeurs verwijdert tether en 5 andere bekende crypto
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Cryptomiljonair werd rijk na risicovolle zet, ‘bedankt Elon Musk’
Advertentie

Trending Bitcoin nieuws

student verdient miljoenen ongeluk bij geluk student
Student werd in één oogwenk cryptomiljonair, “geluk bij een ongeluk”
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 2 redenen
Crash: Waarom dalen bitcoin, ethereum en andere crypto opeens? 3 redenen
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Dit is de reden waarom de bitcoin koers steeds verder zakt
Advertentie