Bitcoin (BTC) viert verjaardag met Proof of Keys day: ‘Not your keys, not your coins’

Bitcoin (BTC) viert op 3 januari 2021 zijn verjaardag, of in elk geval een deel ervan. Op 3 januari 2009 werd het bitcoin-netwerk tot leven geroepen en werd de eerste block in de blockchain van bitcoin gemined, ook bekend als de Genesis block.

Twee jaar geleden riep Trace Mayer 3 januari uit tot ‘Proof of Keys day.’ Het is een oproep tot de bitcoin community om hun BTC van cryptocurrency-exchanges, of beurzen, af te halen. Het is vergelijkbaar met een bank run en deze oproep heeft twee voornamelijke redenen.

Bitcoin werd oorspronkelijk tot leven geroepen in antwoord op de economische crisis die de banken in 2008 hadden veroorzaakt. Veel mensen verloren hun vertrouwen in het bancaire systeem en het zogeheten trustless systeem van bitcoin biedt hen een aantrekkelijk alternatief.

Toch laten veel investeerders hun bitcoin op exchanges staan. Daardoor fungeren deze beurzen eigenlijk als een soort banken en kunnen ze steeds meer invloed op de markt uitoefenen. Volgens de die hard fans is dit natuurlijk niet de bedoeling.

Daar komt bij dat veel exchanges al één of zelfs meerdere keren zijn gehackt. Door de onveranderbare aard van blockchain-technologie zorgt dat in veel gevallen ervoor dat klanten hun crypto, en dus hun investering, voor altijd kwijt zijn.

Not Your Keys, Not Your Coins

‘Not your keys, not your coins’ is dan ook een bekend gezegde in de crypto-sector. Als je niet de keys, of sleutels, van je wallet zelf bezit, dan bezit je eigenlijk ook niet echt je bitcoin.

Proof of Keys day dient dan ook om investeerders hiervan bewust te maken en aan te sporen hun bitcoin (of andere crypto) van exchanges te halen, en zelf op te slaan. Bijvoorbeeld op een hardware wallet.

Het is tevens een herinnering aan waar bitcoin ooit voor bedoeld was; twee partijen die een transactie uitvoeren zonder dat er een tussenpersoon aan te pas komt.

De vorige jaren was er echter geen grote uitstroom te zien op 3 januari. Dit jaar vindt in elk geval al op Coinbase een grote uitstroom van bitcoin plaats, maar dat heeft wellicht een andere reden. Deze bitcoin wordt waarschijnlijk via de over-the-counter (OTC) markt verkocht aan institutionele investeerders.

Vergelijk de beste bitcoin aanbieders
Ad
Bitvavo
€27.294,10 Kopen
1
Bitcoinmeester
€27.570,70 Kopen
2
Litebit
€27.574,50 Kopen
3
SATOS
€27.783,60 Kopen
Meer nieuws

Bitcoin (BTC) heeft enorm opwaarts potentieel, zegt legendarische investeerder Bill Miller

De bekende Amerikaanse investeerder Bill Miller heeft zich weer positief uitgelaten over bitcoin (BTC). Dit keer deed hij dat in een brief waarin hij...

Bitcoin fonds van Grayscale ziet instroom van meer dan een miljard in een week, maar premium daalt

De Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), het bitcoin (BTC) fonds van de grote cryptocurrency vermogensbeheerder, zag een instroom van bijna $1,3 miljard sinds 15 januari....

Bitcoin (BTC) exchange Coinbase beheert nu meer dan $90 miljard aan activa, telt tientallen miljoenen gebruikers

De Amerikaanse cryptocurrency-exchange Coinbase zag enorme groei in 2020, grotendeels door de stijgende koersen van cryptocurrencies aan het eind van het jaar. Op de website...

Cardano (ADA) schatkist tikt de $100 miljoen aan, maar wat kan het project ermee?

De Cardano (ADA) Treasury heeft onlangs een nieuwe high bereikt van bijna $100 miljoen. Door de stijgende ADA prijs nam de waarde van het fonds flink...

Bitcoin als betaalmogelijkheid bij online casino’s. Hoe werkt dat?

De bitcoin (BTC) wordt steeds populairder. Naast beleggen kan je de bekendste cryptomunt ook voor andere doeleinden gebruiken. Een van die mogelijkheden is de...

Bitcoin core ontwikkelaar treedt terug na controverse, Craig Wright stuurt dreigbrief naar Jack Dorsey

Onlangs was op Crypto Insiders te lezen dat Craig Wright, de man die beweert dat hij de oorspronkelijke bedenker van bitcoin (BTC) is, weer...