Simon Bosch Simon Bosch
20/05/2023 19:10 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 07/09/2023 15:23

Bitcoin daalt terwijl Nasdaq stijgt: is een crash aanstaande?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Grote Amerikaanse beurs Nasdaq gaat bitcoin bewaringsdienst lanceren

Foto: valerii eidlin / Shutterstock.com

Normaal gesproken is er een erg hoge correlatie tussen bitcoin (BTC) en de Nasdaq, de Amerikaanse beurs voor technologieaandelen. Maar sinds kort lopen de twee niet meer gelijk. Doorgaans is dat een teken dat een flinke correctie onderweg is.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bankencrisis oorzaak crypto hype?

Over het algemeen is de crypto-markt sterk gecorreleerd met aandelen. Het is immers allemaal op hetzelfde gebaseerd. Als er veel liquiditeit (‘beschikbaar geld’)

in de markt is, dan stijgen de prijzen van activa. Als er weinig liquiditeit is, dan dalen markten. Als er veel geld in de markt is, dan is er ruimte voor groei.

De afgelopen tijd gold het tweede. Investeerders waren meer dan bereid om hun geld in risicovolle investeringen te stoppen. Dat werd voor een deel veroorzaakt door de bankencrisis. Verschillende grote banken zijn al ten onder gegaan, waaronder Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank en vorige maand ook First Republic Bank.

Investeerders zagen crypto juist als een alternatief voor het bankensysteem, waardoor de coins hard in waarde groeiden. Ook memecoins liftten mee op de enorme hype. De nieuwe memetoken Pepe (PEPE) haalde in een maand tijd letterlijk uit het niets een marktwaarde van meer dan een miljard.

Advertentie

Bitcoin daalt, correlatie met aandelen breekt

Maar nu is bitcoin licht gedaald. Onder ‘licht’ verstaan we op het moment van schrijven ongeveer 10% gemeten vanaf de lokale top, waarmee het de consoliderende formatie nog niet heeft verbroken.

Toch heeft BTC de correlatie met de Nasdaq wél verbroken. Bitcoin is bij uitstek gecorreleerd aan technologieaandelen. Een verklaring daarvoor is dat het in theorie relatief risicovol en beide software vertegenwoordigt.

Bitcoin (BTC) daalt de afgelopen weken al, terwijl de NASDAQ sterk is gebleven. Bron: TradingView

Vaak geldt dat als bitcoin een koersverandering inzet, de Nasdaq volgt. Bitcoin wordt gezien als risicovoller, daarom verkopen investeerders vermoedelijk hun coins eerst voordat ze hun aandelen verkopen. De Nasdaq bevindt zich momenteel nog rond zijn hoogtepunt van de afgelopen maanden. Beursanalist Mike McGlone verklaarde onlangs iets soortgelijks.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie