Ivo Melchers Ivo Melchers
16/04/2023 13:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/04/2023 13:00

Bitcoin dief veroordeeld: 1 jaar cel voor Silk Road roof

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws

Foto: Shutterstock/Chat Karen Studio

James Zhong, een bitcoin-handelaar die in 2012 meer dan 50.000 bitcoin (BTC) wist te stelen van de illegale online marktplaats ‘Silk Road’, zal 1 jaar en 1 dag zijn straf uit moeten zitten in de gevangenis. Dit blijkt uit een aankondiging van 14 april van de Amerikaanse Department of Justice (DOJ).

📈 Nederlanders op Bitvavo of Bybit slaan jackpot: 135% in 6 maanden door Nederlandse AI-trading start-up 🚀
  • Advertentie
  • Diamond Pigs

Bitcoin dief is veroordeeld

In november 2022 kon je in het Bitcoin nieuws lezen dat de Amerikaanse Ministerie van Justitie bekend had gemaakt dat het een jaar eerder iets meer dan 50.676 BTC in beslag had genomen van Zhong. Op 4 november vorig jaar pleitte Zhong tevens schuldig aan de beschuldigingen en sindsdien was hij in afwachting op de veroordeling.

Het stelen van deze enorme berg bitcoins dateert helemaal terug naar de beginjaren van de grootste crypto qua marktkapitalisatie. In 2012 wist Zhong namelijk dit fortuin te stelen van Silk Road. Dit was een anonieme, illegale website op het darkweb die veelal gebruikt werd voor de handel in illegale producten als drugs en wapens. Om de anonimiteit te waarborgen werd bitcoin gekozen als betaalmiddel op de marktplaats.

Zhong wist op een bijzondere manier het vermogen te stelen: hij maakte negen verschillende accounts aan om zijn identiteit verborgen te houden en deed snel een totaal van 140 transacties. Doordat het systeem dit niet goed kon verwerken wist hij meer dan 50.000 BTC in ontvangst te krijgen.

De Amerikaanse advocaat Damian Williams zei het volgende richting cybercriminelen:

‘’We zullen het geld volgen en u ter verantwoording roepen, hoe geavanceerd uw plan ook is en hoe lang het ook duurt.’’

Advertentie

In beslag genomen BTC wordt verkocht

Onlangs kon je lezen dat de Amerikaanse regering is begonnen met de liquidatie van de in beslag genomen BTC. In totaal had de Amerikaanse overheid 51.351,17 BTC in bezit door de inbeslagneming van Zhong.

Eerder dit jaar, op 14 maart, is er echter al 9.861 BTC verkocht voor $215,7 miljoen. De resterende 41.490 BTC, wat tegen de huidige bitcoin koers een waarde heeft van $1,257 miljard, zal in vier momenten in de loop van dit kalenderjaar geliquideerd worden.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie