Ivo Melchers Ivo Melchers
16/11/2023 13:04 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/11/2023 11:00

Bitcoin en ethereum beursfondsen uitgesteld: hoe verder?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Beslissing bitcoin en ethereum beursfondsen uitgesteld: hoe verder?

Foto: Matej Kastelic/Shutterstock

Zowel een bitcoin (BTC) als een ethereum (ETH) beursfonds wordt voor nu in de wacht gezet. De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft gisteravond namelijk de beslissing voor twee spot Exchange Traded Fund (ETF) aanvragen, één voor bitcoin en één voor ethereum, uitgesteld. Bovendien kunnen we vandaag en/of morgen nog meer gehoor van de toezichthouder verwachten in de strijd om een bitcoin beursfonds.

🎁 Deze week: Handel je eerste €10.000 in crypto helemaal gratis
  • Advertentie
  • Bitvavo

SEC stelt crypto ETF’s uit

De spot-ETF’s in kwestie zijn van Hashdex en Grayscale. Hashdex diende in september zijn aanvraag in om zijn bitcoin futures ETF om te zetten in een spot-ETF. Crypto-vermogensbeheerder Grayscale diende diezelfde maand een aanvraag in om een ether spot-ETF op de Amerikaanse markt te lanceren.

Voor beide aanvragen stond 17 november in de agenda gemarkeerd als deadline waarin de SEC een beslissing naar buiten zou moet brengen. Uit indieningen van gisteravond blijkt echter dat de waakhond de beoordelingsperiode voor zowel Hashdex als Grayscale heeft verlengd.

De aanvragen tot uitstel komt op een moment dat er veel optimisme heerst in het crypto-land op een spoedige goedkeuring voor een bitcoin beursfonds. Dit optimisme lijkt weinig schade te hebben opgelopen na de aanvragen van de SEC. De bitcoin koers daalde namelijk kortstondig van zo’n 37.400 dollar tot 36.800 dollar, maar vond hierna direct weer zijn weg omhoog tot een piek van bijna 38.000 dollar.

Bloomberg ETF-analist James Seyffart gaf op X (het voormalige Twitter) aan niet verrast te zijn met de aanvragen tot uitstel van de SEC.

Bitcoin en ethereum ETF’s: wat nu?

Het uitstellen van een definitieve beslissing in de beoordelingsprocedure valt volledig binnen de normale handelswijze van de SEC. De commissie heeft in het verleden namelijk iedere keer maximaal gebruik gemaakt van zijn tijd om een besluit te vellen.

De aandacht gaat momenteel met name uit naar spot-ETF’s voor bitcoin. De kans is namelijk een stuk groter dat deze eerder goedgekeurd worden dan ethereum beursfondsen. Bloomberg ETF-analist Eric Balchunas liet vorige week weten dat hij een goedkeuring voor een ethereum beursfonds ergens halverwege tot eind 2024 verwacht.

Seyffart en Balchunas hebben voor bitcoin wat dat betreft aangegeven dat de kans 90 procent is dat alle aanvragen vóór 10 januari goedgekeurd zullen worden.

Er werd bovendien veel hoop gevestigd op deze week voor de massa-goedkeuring van bitcoin ETF-aanvragen. Balchunas heeft echter in een recent bericht op X zijn verwachting uitgesproken ‘’dat we op een dag in de komende weken wakker worden met het nieuws dat de 19b-4’s zijn goedgekeurd’’. De 19b-4’s verwijzen naar de officiële aanvragen voor een BTC beursfonds.

Vandaag of morgen zullen we nog gehoor krijgen van de SEC wat betreft de bitcoin ETF-aanvraag van vermogensbeheerder Franklin Templeton.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement