Simon Bosch Simon Bosch
13/02/2024 18:01 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 13/02/2024 14:35

Bitcoin ETF-instroom verplettert nieuwe uitgifte met enorme cijfers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF-instroom verplettert nieuwe uitgifte met enorme cijfers

Foto: rblfmr/Shutterstock

Begin januari verschenen de eerste Amerikaanse spot Exchange-Traded Funds (ETF’s) voor bitcoin (BTC), en ze waren direct populair. Twee van de beursfondsen hadden zelfs een beter debuut dan welke andere ETF dan ook van de afgelopen 30 jaar. Ook nu is de vraag naar de fondsen groot – zó groot dat ze alle BTC opslokken die Bitcoin miners dagelijks produceren.

Bitcoin beleggers kopen $1,7 miljard aan BTC tijdens dip
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin beursfondsen blijvend populair

Volgens gegevens van Farside Investors zagen de 10 spot ETF’s op maandag netto 493,4 miljoen dollar binnenkomen. Dit was geen absoluut record. Afgelopen vrijdag groeiden de fondsen volgens Farside namelijk met 541,5 miljoen dollar. Op de eerste handelsdag groeide de ETF van BlackRock, IBIT, zelfs met ruim een miljard Amerikaanse dollar.

Het fonds van BlackRock was met een nettogroei van 374,7 miljoen dollar opnieuw het populairst. Die van Fidelity (FBTC) kwam aardig in de buurt met 151,9 miljoen dollar. Het derde fonds, ARKB van ARK Invest en Invesco, was met 40,0 miljoen dollar een stuk minder populair.

Grayscale’s GBTC is maandag opnieuw gekrompen, met 95,0 miljoen dollar om precies te zijn. Toch waren de resultaten relatief gezien goed. In totaal vertegenwoordigt de groei ongeveer 10.280 BTC.

Advertentie

Bitcoin spot-ETF’s groeien harder dan wat miners produceren

Als je de cijfers vergelijkt met die van Bitcoin miners dan ziet het plaatje er zelfs nóg rooskleuriger uit. Op maandag produceerden Bitcoin miners volgens Blockchain.com gezamenlijk 1.059 BTC ter waarde van ongeveer 51 miljoen dollar. De groei van de ETF’s was op maandag dus ruim 10 keer zo groot als die van alle uitstaande bitcoins.

De cijfers verschillen licht van dag tot dag. De groei van vrijdag was met 541,5 miljoen dollar iets groter, terwijl miners toen 980 BTC ter waarde van 45 miljoen dollar dolven. Op donderdag betroffen de ETF-inflows 405,0 miljoen dollar, terwijl de uitstaande supply toen groeide met 906 BTC ter waarde van zo’n 40 miljoen dollar. Sommige dagen zijn dus iets gunstiger voor de ETF’s dan andere dagen.

Tegelijkertijd moeten we benadrukken dat de ETF-handel in het weekend stopt, terwijl Bitcoin miners de hele week doorgaan. Toch is de vraag naar de ETF’s dan nog steeds ruim 7 keer de productie. De vraag naar de ETF’s is dus enorm.

Deel dit artikel
Simon Bosch

Simon is fanatiek macro-analist en doet grondig onderzoek naar alles waar de meeste mensen juist niet naar willen kijken. Alles in de financiële, maatschappelijke en geopolitieke wereld met twee kanten is interessant genoeg om te onderzoeken. Als een onderwerp geen twee kanten heeft, dan is er dringend een sceptische blik nodig — onderwerpen zonder twee kanten bestaan niet. De wereld is kapot, en hij is ervan overtuigd dat crypto een deel van de oplossing kan vormen.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie