Kevin Schijven Kevin Schijven
09/02/2024 11:11 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 09/02/2024 10:35

Bitcoin ETF’s maken geschiedenis: best presterende ETF’s in 30 jaar

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's maken geschiedenis: best presterende ETF's in 30 jaar

Foto: Michael Vi/Shutterstock

Bitcoin (BTC) is momenteel aan het stijgen, desalniettemin hebben de recent goedgekeurde ETF’s in de VS nog niet het gewenste effect gehad op de koers.

Wellicht komt dat nog, want twee van deze ETF’s presteren namelijk opmerkelijk goed en hebben inmiddels een historische mijlpaal bereikt.

Kan bitcoin naar $2,3 miljoen? Wereldberoemde auteur vindt van wel
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Twee bitcoin ETF’s zijn de best presterende ETF’s in 30 jaar

Op 10 januari keurde de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) op het allerlaatste moment een reeks aanvragen van spot bitcoin-ETF’s goed.

Het ging om 11 ETF’s om precies te zijn die direct de volgende dag lanceerden. We zijn nog niet eens een maand later, maar de historische mijlpaal is al bereikt.

De bitcoin-ETF’s van BlackRock en Fidelity zijn de best presterende ETF’s in 30 jaar. Het zijn de enige ETF’s in 30 jaar die binnen een maand na lancering elk meer dan $3 miljard ophaalden. Dat meldt ETF-expert Eric Balchunas van Bloomberg.

Balchunas vergeleek de prestaties van de top 25 ETF’s een maand na lancering. Dat zijn 5.525 ETF’s over 30 jaar. De BlackRock iShares Bitcoin Trust (IBIT) en de Fidelity Wise Origin Bitcoin Fund (FBTC) steken met kop en schouders boven de concurrentie uit.

In de eerste 17 handelsdagen heeft IBIT een netto instroom van maar liefst $3,554 miljard bereikt en FBTC van $3,028 miljard.

Advertentie

Waarom stijgt de bitcoin koers dan niet harder?

Dat zijn ongekende aantallen, zelfs voor de traditionele financiële wereld.

Het vorige record was in handen van de BlackRock iShares Climate Conscious & Transition ETF (USCL). Dit fonds behaalde na zijn lancering in juni 2023 een volume van $2,2 miljard.

We moeten echter een kanttekening maken bij de bovenstaande cijfers. Het merendeel van de instroom is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van de uitstroom van de grootste bitcoin-ETF op de markt: de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC).

Sinds de lancering komt de totale instroom naar alle bitcoin-ETF’s zeer sterk overeen met de totale uitstroom uit het GBTC fonds.

Het GBTC fonds bestond al voordat het werd omgezet in een ETF. Dat zorgt er echter voor dat een grote groep investeerders er nu voor kiest om zijn winst te verzilveren of om over te stappen naar een van de andere ETF’s. De concurrenten hanteren namelijk veel lagere kosten.

Daardoor is het netto bedrag aan nieuw geld dat de bitcoin-ETF wereld instroomt aanzienlijk lager. Dat verklaart ook waarom de bitcoin koers slechter dan verwacht presteerde na de lancering van de ETF’s. Desondanks zien we de koers de laatste paar dagen weer fors aantrekken.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie