Erik Juffermans Erik Juffermans
01/02/2024 07:08 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/01/2024 19:13

Bitcoin ETF’s zijn “verschrikkelijk onsuccesvol”, instromen nemen af

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin ETF's zijn

Foto: testing/Shutterstock

De Amerikaanse bank JPMorgan is niet overtuigd van het succes van de bitcoin (BTC) spot ETF’s na de eerste twee weken van handel. Hoewel het GBTC beursfonds minder snel leegloopt dan voorheen doen de overige ETF’s te weinig om het tij te keren. Dit blijkt uit een rapport van de Amerikaanse bank JPMorgan dat vorige week openbaar werd gemaakt. Maar hoe staan we er deze week voor?

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

De bitcoin ETF cijfers van deze week

JPMorgan noemt de prestaties van de tien bitcoin ETF’s tot dusverre “teleurstellend”, aldus Bloomberg. Dit is tevens een van de redenen voor het downgraden van het Coinbase (COIN) aandeel. Aan het begin van de week zagen de cijfers er echter nog hoopvol uit. De uitstroom vanuit het GBTC ETF van Grayscale begon namelijk af te remmen. Maar wat na drie dagen blijkt is dat de instroom in de overige negen ETF’s niet bepaald aan het toenemen is.

Maandag zagen we de uitstroom van GBTC ten opzichte van afgelopen vrijdag iets afnemen. Op dinsdag nam de uitstroom nog meer af en bedroeg 6.200 BTC ter waarde van $270 miljoen. Op woensdag liep de GBTC uitstroom wederom iets op naar 8.000 BTC ter waarde van $340 miljoen.

Een lichtpuntje: het handelsvolume van Blackrock’s IBIT is inmiddels even hoog als het volume van Grayscale’s GBTC. De instroom bij de ETF’s exclusief GBTC lag op maandag en dinsdag beide dagen rond de $250 miljoen. De GBTC uitstroom blijft echter fors en daarmee is de uitstroom deze week nog altijd hoger dan de net instroom.

Was de bitcoin ETF lancering een succes?

Dat JPMorgan niet bepaald onder de indruk is van de bitcoin ETF’s is dus ergens wel te begrijpen. Feit is wel dat de lancering van de bitcoin ETF de aller succesvolste ETF lancering ooit was in de geschiedenis op basis van volume, aantal trades en kapitaalstroom. 

Hier is echter niet iedereen het mee eens. Crypto commentator Ran Neuer noemde de eerste dag van de bitcoin ETF’s “verschrikkelijk onsuccesvol”. Zijn reden hiervoor was de grote uitstroom vanuit GBTC wat het totale net instroom op bijna $0 bracht.

De eerste twee weken laten uiteraard nog wel de wensen over. Maar niemand had beloofd dat de ETF’s elke dag records zouden breken en consequent toe zouden nemen in waarde. Zo werken financiële markten simpelweg niet. Het is dus nog veel te vroeg om conclusies te trekken over het succes van de bitcoin ETF’s. Op lange termijn zullen de bitcoin beursfondsen ongetwijfeld voor een groei aan kapitaal zorgen en verdere adoptie genereren.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie