Erik Juffermans Erik Juffermans
29/05/2023 17:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 29/05/2023 17:00

Bitcoin heeft zijn CO2-uitstoot in 3 jaar gehalveerd

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin halveert zijn CO2 uitstoot in 3 jaar

Foto: Vladimir Gudvin/Shutterstock

Bitcoin (BTC) en crypto in het algemeen worden nog vaak in een kwaad daglicht gezet. Een veelgehoord argument is de impact op het milieu die de energie-intensieve Proof-of-Work crypto netwerken zouden hebben. Bij nader inzien houden dergelijke argumenten zich echter niet altijd even goed staande. Volgens klimaatactivist Daniel Batten is het Bitcoin netwerk inmiddels duurzamer dan ooit.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in maart €20,- gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Uitstoot op een all-time low

Op maandag deelde Batten op Twitter dat de uitstoot van het Bitcoin netwerk een all-time low heeft bereikt. Momenteel stoot het netwerk 299 gram CO2 per KWh uit, en dat is een historisch dieptepunt. 

Drie jaar geleden was deze hoeveelheid nog 601 gram per KWh. Het Bitcoin netwerk heeft zijn CO2 uitstoot dus binnen drie jaar gehalveerd. Volgens Batten verlaagt geen enkele andere grote industrie zijn CO2 uitstoot in zo’n rap tempo.

In een rapport uit maart rapporteerde dezelfde Batten dat het Bitcoin netwerk inmiddels voor het overgrote deel duurzaam is. Toen was 52,6 procent van de energie die het Bitcoin netwerk verbruikte afkomstig uit duurzame energiebronnen. Voorbeelden hiervan zijn zonne-energie, waterkracht en windturbines. Het bleek zelfs dat meer dan 90 procent van de nieuwe Bitcoin hashrate in de eerste maanden van dit jaar volledig van groene energie afhankelijk was. 

Proof of stake nog beter?

Hoewel Bitcoin dus hele grote stappen zet naar verduurzaming, kan het wellicht nog beter. Zo verminderde Ethereum (ETH) vorig jaar zijn CO2-uitstoot met ongeveer 99,9 procent. Ethereum maakte in september vorig jaar namelijk de transitie naar een proof of stake systeem. Energie intensief minen om transacties te valideren is dus niet meer aan de orde voor Ethereum.

De milieuorganisatie Greenpeace startte zelfs een campagne om Bitcoin aan te sporen ook een proof of stake model aan te nemen. Deze campagne kreeg echter enorm veel kritiek. Dit zou namelijk onbedoelde gevolgen hebben voor het netwerk. Ook is de Bitcoin mining industrie, in vergelijking met andere globale industrieën, relatief duurzaam en zet deze trend van verduurzaming vooralsnog voort. Wellicht zou Greenpeace een andere industrie onder de loep moeten nemen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Belastingaangifte komt eraan: bereid je voor op deze 6 aanpassingen
Man wint €314 miljoen maar kan fluiten naar fortuin, loterij weigert uitbetaling
Man wint €314 miljoen in loterij maar kan fluiten naar fortuin
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Meer belastingvrij inkomen in 2024: dit krijg je nu extra per maand
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Zoveel belasting betaal jij in 2024 over €100.000 aan bitcoin
Bitcoin dit jaar naar $150.000, financieel expert legt uit waarom
Bitcoin ontploft en trekt de hele cryptomarkt mee omhoog
Advertentie
Advertentie