Erik Juffermans Erik Juffermans
31/03/2023 16:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 31/03/2023 16:00

Anti-Bitcoin kunstwerk van Greenpeace is een flop

icon-mining
Mining
Anti-Bitcoin kunstwerk van Greenpeace is een flop

Foto: John B Hewitt/Shutterstock

Vorige week schreven we over een opmerkelijk kunstwerk dat de milieuorganisatie Greenpeace de wereld in bracht: De Bitcoin Skull. Het kunstwerk is deel van de “Change the Code, not the Climate” campagne van de organisatie. De Bitcoin Skull representeert het verwoestende effect dat Bitcoin mining volgens Greenpeace op het klimaat heeft. Het lijkt erop dat de strategie van Greenpeace niet best uitpakt.

Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst

Artiest achter kunstwerk krabbelt terug

Greenpeace wil met het kunstwerk een transitie naar proof-of-stake bewerkstelligen voor het Bitcoin (BTC) netwerk. De organisatie werd echter door de bitcoin gemeenschap op zijn plek gezet. Bitcoin is namelijk helemaal niet zo vervuilend als zij menen. Inmiddels is zelfs de artiest achter het kunstwerk van gedachten veranderd, en is het kunstwerk een gigantische flop te noemen.

“Ik creëerde de schedel omdat ik geloofde dat Bitcoin mining een simpel zwart-wit probleem is. Mijn hele carrière probeer ik al fysiek afval te verminderen, en proof-of-work voelde zo vervuilend. Ik zat er natuurlijk naast. Weinig dingen in de wereld zijn zwart-wit. Dom van me.”

Aldus de artiest achter de Bitcoin Skull, Von Wong, die na interacties met de bitcoin gemeenschap van gedachten is veranderd, en zelf niet meer achter de campagne van Greenpeace lijkt te staan.

Waar is Greenpeace mee bezig?

De vraag is nu of Greenpeace zelf ook van gedachten zal veranderen. De feiten lijken er namelijk niet om te liegen. Bitcoin wordt langzamerhand steeds minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

“Opmerkelijk feitje: Bitcoin mining is de enige grote globale industrie wiens voornaamste energiebron niet fossiele brandstof is. De primaire energiebron van het globale elektriciteitsnetwerk is kool (36,7%).”

Aldus Bitcoin voorstander en klimaatactivist Daniel Batten. Hij deed een onderzoek naar de energieconsumptie van Bitcoin mining waarbij hij off-grid mining ook meenam in de data. Hij kwam erachter dat waterkracht momenteel de grootste bron van energie is voor de Bitcoin mining sector, op de voet gevolgd door kool en gas. 

Hoewel fossiele brandstoffen nog steeds een groot deel van het energieverbruik vertegenwoordigen, is Bitcoin mining inmiddels voor ongeveer 60 procent duurzaam. Daarnaast neemt de duurzaamheid van de industrie sinds 2020 elk jaar met 6,7 procent toe. 

Moraal van het verhaal: de Bitcoin mining industrie is, in vergelijking met andere globale industrieën juist het meest duurzaam. Daarnaast is er een sterke trend van verdere verduurzaming te bekennen. Wellicht moet Greenpeace een andere industrie onder de loep nemen.

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
4 populaire crypto die op het randje van een uitbraak staan
Politici willen duidelijkheid over ethereum, belangrijk voor toekomst
Ethereum ETF’s kunnen prijs van ETH naar $10.000 drijven
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Bitcoin koers duikt onder $70.000, ethereum houdt zich knap staande
Zeldzaam Bitcoin signaal wijst op koersstijging naar 180.000 dollar
Bitcoin bereikt nieuwe all-time high in deze landen
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt records, Trump omarmt crypto
Crypto Ontbijt: Ethereum-ETF update, PEPE breekt record, Trump omarmt crypto
Advertentie

Trending Mining nieuws

Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Bitcoin miners onder druk: miljardenverkoop mogelijk op komst
Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia AI partner kunnen 50% stijgen
‘Aandelen van deze bitcoin miner en Nvidia-partner kunnen 50% stijgen’
Bitcoin-bedrijf deelt topresultaten, investeerders zeer enthousiast
Bitcoin miners staan op het punt BTC te verkopen – daling aanstaande?
Advertentie