Erik Juffermans Erik Juffermans
25/03/2023 14:02 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/03/2023 14:02

Greenpeace komt met anti bitcoin kunstwerk: schot in eigen voet?

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Internet Computer propone el

Foto: Shutterstock/Creativan

In september vorig jaar schreven we al dat de klimaatgroep Greenpeace de oorlog had verklaard aan Bitcoin (BTC). Met hun “Change the code, not the climate” campagne willen ze een bitcoin transitie realiseren naar een proof-of-stake systeem. Op 23 maart maakte Greenpeace bekend in collaboratie met een artiest een anti-bitcoin kunstwerk te hebben gemaakt. Hoe de bitcoin community daarop reageerde zal je verbazen.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

“Badass”

Het kunstwerk, genaamd “Skull of Satoshi”, is ontworpen door Benjamin von Wong, en is een reusachtige schedel met roodgloeiende bitcoin ogen. Vanuit de schedel komt er rook omhoog, verwijzend naar het gebruik van fossiele brandstoffen. Het kunstwerk is een verwijzing naar het vermeende vervuilende effect van bitcoin mining.

De bitcoin gemeenschap vindt de schedel er zo gaaf uitzien dat ze niet eens boos lijken te zijn. Sommigen noemen de schedel “badass”, en hebben hem voor de grap als nieuwe profielfoto genomen. In plaats van een effectieve aanval op bitcoin, lijkt de schedel geadopteerd te worden door de bitcoin fans als mascotte.

Ook werden de details van het kunstwerk via Twitter heftig geridiculiseerd. Zo zou de computerapparatuur waaruit de buitenkant van de schedel bestaat, niks te maken hebben met bitcoin miners. Een Twitteraar vroeg zich af of ze echt geen apparatuur van een bitcoin mining rig konden vinden.

Ook bovenop de schedel lijken grote koeltorens van nucleaire centrales te staan. Hieruit komt rook, of is het stoom? Dezelfde Twitteraar vraagt zich af wat hier de bedoeling van moet zijn. “Demoniseren ze nu nucleaire energie? Dat zijn nucleaire koeltorens waar stoom uit komt.”

Is de Greenpeace campagne terecht?

Geen groot succes tot dusverre voor Greenpeace in zijn anti-bitcoin campagne dus. Verder is het de vraag of de campagne wel op zijn plek is. Bitcoin mining lijkt namelijk steeds duurzamer te worden, en minder gebruik te maken van fossiele brandstoffen.

Sinds China het minen van Bitcoin verbood, is de duurzaamheid van bitcoin mining toegenomen van 37,7 tot 52,6 procent. Veel miners in de Verenigde Staten hebben de leegte die Chinese miners achter lieten opgevuld, en bitcoin mining in de VS blijkt een stuk duurzamer dan het was in China.

Daarnaast wordt het wereldwijde elektriciteitsnet met de opkomst van duurzame energiebronnen elk jaar twee procent groener. Dit heeft ook zijn effect op de bitcoin mining industrie. In de eerste twee maanden van 2023 was zelfs meer dan 90 procent van alle nieuwe bitcoin hashrate groen.

 

Deel dit artikel
Erik Juffermans

Met een politieke en culturele achtergrond is Erik geïnteresseerd in het grote plaatje. Wat zijn bijvoorbeeld de raakvlakken van crypto-assets met de globale politiek en het economische klimaat? Cryptocurrencies hebben volgens Erik de potentie om de wereld beter en eerlijker te maken, maar er zijn fascinerende en complexe obstakels.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie