Timo Bult Timo Bult
11/03/2023 07:22 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/03/2023 07:22

Bitcoin mining steeds groener: De impact van China’s verbod

icon-mining
Mining
Bitcoin mining steeds groener: De impact van China's verbod

Foto: Shutterstock Generate

China’s verbod op het minen van cryptocurrency’s heeft een aanzienlijke impact gehad op de duurzaamheid van Bitcoin (BTC). Volgens onderzoeker Daniel Batten heeft het verbod de duurzaamheid van bitcoin mining in slechts 20 maanden tijd verhoogd van 37,7% naar 52,6%. Deze verbetering is te danken aan verschillende factoren die het onderzoeken waard zijn.

Bitcoin mining industrie leert, expert verwacht minder faillissementen
  • icon-mining
    Mining

91% van nieuwe bitcoin hashrate is groen

De eerste reden voor deze verbetering is de duurzaamheid van de nieuwe hashrate die op het netwerk komt. In de eerste twee maanden van 2023 was 91,3% van het nieuwe hashrate afkomstig van duurzame energiebronnen. Dit betekent dat de meerderheid van de nieuwe bitcoin mining capaciteit gebruik maakt van duurzame energiebronnen zoals wind- en zonne-energie.

De tweede reden voor de verbetering van de duurzaamheid van Bitcoin is de uitfasering van op fossiele brandstoffen gebaseerde mining-apparatuur. Batten merkt op dat 100% van de uitgefaseerde hashrate afkomstig is van fossiele brandstoffen.

De derde reden voor de verbetering is de verschuiving van het wereldwijde hashrate van China naar de Verenigde Staten. Vóór het verbod gebruikten miners in China het grootste deel van het jaar kolencentrales, waarbij waterkracht alleen in het regenseizoen werd aangevuld. Dit betekende dat de mining in China hooguit 41,6% duurzaam was. De mining in de VS daarentegen is voor 52,8% duurzaam. De verplaatsing van de wereld hashrate naar de VS betekent dat er meer duurzame energiebronnen zullen worden gebruikt voor bitcoin mining.

Advertentie

BTC mining Kazachstan zwakt af

De vierde reden voor de verbetering is de daling van de hashrate in Kazachstan. De op fossiele brandstoffen gebaseerde mining in Kazachstan vertegenwoordigde 11,4% van het hashrate vóór het verbod. Met de uittocht van de miners uit dat land is de huidige schatting nog 6,44%.

Ten slotte wordt het wereldwijde elektriciteitsnet langzaam groener. Elk jaar worden alle 100% geëlektrificeerde technologieën op het net, inclusief bitcoin mining, 2% duurzamer, simpelweg omdat er meer duurzame energie op het net is.

De combinatie van deze factoren betekent dat bitcoin mining duurzamer wordt, aldus Batten. Deze trend zal zich waarschijnlijk voortzetten naarmate meer miners duurzame energiebronnen gaan gebruiken. Batten merkt op dat nu meer dan 1% van het netwerk wordt aangedreven door mining op basis van afgefakkeld gas, wat nog een stap is naar meer duurzaamheid.

Dit artikel is met behulp van AI tot stand gekomen. De eindredacteur werkte voor dit artikel nauw samen met AI om tot de beste feitelijke informatie te komen. De eindredacteur stelde gerichte vragen en heeft de antwoorden van de AI gecontroleerd, aangevuld ter relevantie en waar nodig onjuistheden aangepast.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Advertentie
Advertentie