Bitcoin kan in de toekomst CO2-neutraal worden

Cardano-ADA Dogecoin-DOGE Ethereum-ETH Solana-SOL more-coins-icon
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kan in de toekomst CO2-neutraal worden

Foto: ibnu alias/Shutterstock

Bitcoin mining is eigenlijk al controversieel geworden sinds het relatief veel energie nodig begon te hebben, maar de controverse is met de hoge energieprijzen nog een stuk extremer geworden. De Bitcoin Mining Council relativeert het allemaal een beetje, en verklaart dat het Bitcoin-netwerk koolstofneutraal zou kunnen worden.

Verspilde energie gebruiken voor BTC mining

Dat kan het netwerk gebruiken door overtollig methaangas bij de productie van olie en gas niet te verbranden (affakkelen of flaring in jargon), maar te gebruiken voor het opwekken van energie. Die energie kan dan direct worden gebruikt voor het delven van bitcoin (BTC). Normaal gesproken fakkelt de industrie dit af omdat het anders in de lucht kan blijven hangen en enorme branden kan veroorzaken, maar helaas is dat pure energieverspilling. Mining vormt dus een uitkomst, ondanks dat dit natuurlijk ook energie verbruikt.

Volgens de Bitcoin Mining Council is affakkelen daarom juist koolstofnegatief – als het niet gebruikt zou worden voor mining zou het methaangas in de atmosfeer terechtkomen, waar het alsnog een broeikasgas is en misschien ontbrandt. Maar als je het voor mining gebruikt is het nog enigszins nuttig. Deze toepassing komt vaker voorbij in het bitcoin nieuws. Zo test de grote olieproducent ExxonMobil het minen van BTC bij een aantal van zijn olievelden.

Veel bitcoin mining is al koolstofneutraal

Op dit moment zou 1,74% van het netwerk worden aangedreven door koolstofnegatieve energiebronnen. Dit percentage bestaat bijna exclusief uit flaring in de olie- en gasindustrie, verklaart de Bitcoin Mining Council. Als het gas wordt gebruikt voor het opwekken van energie en daarna voor mining voorkom je eigenlijk dat het gewoon maar wordt afgefakkeld.

Die 1,74% van de miningcapaciteit neemt zo’n 20 ton aan nutteloze CO2-uitstoot weg. Dat is ongeveer 4% van de totale koolstofvoetafdruk van de organisatie die dus kan worden afgetrokken van het totaal. Vorig jaar zou ongeveer 59% van het netwerk CO2-producerende energiebronnen hebben gebruikt, terwijl 41% koolstofneutraal was. Dit jaar is nog maar 38% koolstofpositief, en 58% is neutraal. Flaring is dit jaar vrij populair geworden, wat 4% van de totale voetafdruk wegneemt.

Deel dit artikel
Net binnen
Trending
goudkoorts-man-vindt-klomp-goud-goldrepublic
Man vindt enorme goudklomp van 4,6kg en slaat de jackpot
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Magazijnmanager wordt miljonair: crypto investering steeg x1200
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
Wat had een €1.000 bitcoin investering in januari je nu opgeleverd?
crypto-belasting-toezicht
Nederlandse crypto houders opgelet: Belastingdienst gaat strenger optreden
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Man koopt goedkoop schilderij, blijkt Rembrandt van €17 miljoen te zijn
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement