Timo Bult Timo Bult
25/12/2022 13:25 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/12/2022 13:25

Bitcoin kerstupdate: alles wat je moet weten om mee te kunnen praten

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin kerstupdate: alles wat je moet weten om mee te kunnen praten

Foto: SERSOLL/Shutterstock

Het is Kerst en dus gaan we weer met z’n allen aan tafel zitten eten, en praten over van alles en nog wat. Voor Bitcoin (BTC) was het een rumoerig jaar waarin veel gebeurde. Wil jij mee kunnen praten met je familieleden over crypto, of wil je ongemakkelijke stiltes opvullen? In dit artikel lees je de grootste ontwikkelingen die dit jaar plaats hebben gevonden!

Aanstormende bitcoin halving kan aflopen in maandenlange patstelling
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koers in 2022: Het jaar van dalingen

Om je geheugen een beetje op te frissen blikken we eerst terug op de bitcoin koers. Als je het bitcoin nieuws al wat langer in de gaten houdt dan zal je weten dat 2021 een uitstekend jaar was voor de crypto. Een all-time high (ATH) van bijna $70.000 werd bereikt maar daar hield het feestje op. Eind 2021 zette BTC een daling in die uiteindelijk doorzette in 2022.

2022 zal door al het negatieve nieuws dit jaar donkerrood kleuren. De BTC prijs opende met een prijs van $46.211 en vond een hoogtepunt rond $48.300. Zoals het er nu naar uitziet verlaten we het jaar echter met een prijs van onder de $20.000. En nu zal je oma waarschijnlijk aan jou vragen: “Waarom is bitcoin plotseling zo hard gedaald?”

Advertentie

Terra (LUNA) crash had impact op BTC

Ten eerste was er de instorting van het Terra-netwerk die neerwaartse druk voor bitcoin veroorzaakte. Terra was een altcoin netwerk dat onder andere stablecoins zou revolutioneren. Terra USD (UST) was een stablecoin gelinkt aan de Amerikaanse dollar. Het behield zijn waarde van $1 op algorithmische wijze.

Zonder al teveel in te gaan op de technische details vond het debacle zijn ontknoping doordat het deze link met de Amerikaanse dollar verloor. Veel investeerders raakten hierdoor in paniek en besloten hun UST te verkopen om ergere schade te voorkomen. Door de stortvloed aan verkopen die volgde werd de situatie alleen nog maar erger.

Het resultaat: enorme paniek onder crypto investeerders, de LUNA en UST koersen die volledig aan diggelen liggen en miljarden euro’s aan schade bij investeerders en bedrijven die blootstelling hadde aan het project. Deze situatie was een van de grote aanstichters van de paniek die uiteindelijk ook bitcoin naar beneden drukte in 2022.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

FTX valt van zijn voetstuk

Meer recent was het FTX dat voor grote paniek zorgde. De crypto exchange was lange tijd een van de boegbeelden van de crypto-industrie. Het hield zich naar veluidt aan alle wet- en regelgeving, werkte samen met wetgevers en leek daardoor een zeer betrouwbare exchange.

Door onthullingen door CoinDesk bleek echter recentelijk dat de exchange enorm nauwe banden had met investeringsbedrijf Alameda Research. Beide bedrijven hebben dezelfde, de inmiddels beruchte oprichter Sam Bankman-Fried. Een groot deel van de reserves van Alameda bestond uit FTX’ eigen FTT cryptocurrency. Kortom, geen gezonde balans.

Uiteindelijk is ook gebleken dat FTX klanttegoeden stalde bij Alameda en dat er een enorm gat was. Doordat FTT flink in waarde verloor is FTX ten onder gegaan en kreeg de markt opnieuw te maken met paniek. Ook de druk van wet- en regelgevers is flink toegenomen.

Bitcoin, goud en zilver krabbelen op na extreem volatiel oorlogsweekend
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Positief Bitcoin nieuws

Is er dan helemaal geen goed bitcoin nieuws? Zeker wel. De Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) heeft bitcoin dit jaar officieel omarmd als wettig betaalmiddel. Het volgt hiermee de voetsporen van El Salvador die hetzelfde deed in 2021. Welk land zet dezelfde stap in 2023?

Daarnaast is de capaciteit van het Bitcoin Lightning Network (LN) dit jaar gestegen. De capaciteit bedroeg begin dit jaar nog ongeveer 3.300 bitcoins. Inmiddels staat de teller op ruim 5.000 bitcoins wat een verdere groei kenmerkt.

Verder begonnen bitcoin miners dit jaar een grotere bijdrage te leveren aan een schonere wereld. Hoe je het ook wendt of keert, we gebruiken nog steeds olie en zullen dit nog wel een tijdje blijven doen. Bij de productie van olie komt methaan vrij. Steeds meer grote bedrijven zetten mobiele bitcoin miners in die de methaan verbranden en hiermee BTC minen. Bij deze schone verbranding komt CO2 vrij, een veel minder schadelijke broeikasgas dan methaan.

Ten slotte is er een simpel maar zeer belangrijk feit. Het Bitcoin-netwerk was ook in 2022 weer 100% van de tijd online. Het bewijst zich hiermee opnieuw als stabiel en robuust netwerk voor het doen van transacties via het internet.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie