Kevin Schijven Kevin Schijven
11/07/2022 15:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 11/07/2022 15:15

Terra crash toont risico crypto voor financiële systeem: ECB

icon-altcoins
Altcoin nieuws
Terra crash toont risico crypto voo financiële systeem: ECB

Foto: Alexandros Michailidis / Shutterstock.com

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft een nieuw rapport uitgebracht over de groei van cryptocurrencies in het afgelopen decennium. De ECB kijkt dan vooral naar het potentiële risico van crypto op de financiële stabiliteit, die volgens de centrale bank stijgt.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Stablecoins zijn risico voor financiële stabiliteit

Volgens de analyse van de ECB, uitgevoerd in samenwerking met de Financial Stability Board (FSB), neemt het risico van crypto op de financiële stabiliteit in rap tempo toe. Vooral stablecoins zouden een groot risico vormen, zegt de centrale bank.

Stablecoins zijn cryptomunten waarvan de waarde gekoppeld is aan een andere valuta of activa. In de meeste gevallen is dat de dollar. Ze zijn erg populair in de handel van crypto en brengen liquiditeit naar crypto-markten en decentralized finance (DeFi) projecten.

De ECB zegt dat het keek of stablecoins een rol hebben in het traditionele financiële systeem van de toekomst, maar concludeert dat ze vooral een risico vormen door het gebrek aan toezicht.

“De grootste stablecoins vervullen een cruciale functie voor de liquiditeit van crypto-activamarkten, dit zou verreikende implicaties kunnen hebben voor crypto-activamarkten als er een run-on of mislukking is van een van de grootste stablecoins.”

De ECB neemt natuurlijk de recente crash van de terraUSD (UST) stablecoin als voorbeeld. UST, nu USTC, was een zogeheten algoritmische stablecoin. Dit onderliggende algoritme liep stuk door gebrek aan liquiditeit waardoor de stablecoin zijn 1:1 ‘peg,’ of koppeling, met de dollar verloor. Ook de koers van terra (LUNA) crashte toen hard en zelfs tether (USDT) verloor zijn koppeling, al was het maar zeer kort.

Advertentie

Europa pleit voor nog meer toezicht op crypto

De ECB pleit daarom voor nieuwe regelgeving omtrent de toezicht van stablecoins om ervoor te zorgen dat ze geen risico vormen voor de financiële stabiliteit in Europa. Dat de alsmaar dalende europrijs een veel grotere invloed hierop heeft, wordt natuurlijk niet benoemd.

Daarnaast zegt de ECB dat stablecoins “onpraktisch” zijn voor betalingen. Ze zouden “onvoldoende” snel en te duur zijn voor dagelijkse transacties. Begin deze maand keurde de Europese Unie overigens nog de controversiële Markets in Crypto Assets (MiCA) wetgeving goed. In mei pleitte de ECB ook al voor strenger toezicht op DeFi-markten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie