Kevin Schijven Kevin Schijven
16/01/2023 09:18 4 min. leestijd
Bijgewerkt op 16/01/2023 09:18

Bitcoin koers breekt $21.000, maar analist waarschuwt voor long squeeze

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin analyse: dit is onze verwachting voor de komende periode

Foto: Maxx-Studio/Shutterstock

Bitcoin (BTC) was afgelopen week een stuk harder gestegen dan veel analisten hadden verwacht. De koers staat maar liefst 27% in de plus sinds de jaarwisseling. Zaterdag tikte bitcoin al $21.000 aan, maar de weerstand was nog te groot.

Afgelopen nacht brak bitcoin er toch doorheen en tikte zelfs $21.450 aan. Vanochtend heeft bitcoin echter moeite om boven $21.000 stand te houden. De prijs komt op het moment van schrijven uit  op $20.765 op Binance en €19.220 op Bitvavo.

Daarmee staat de bitcoin koers vandaag 1,5% in de plus. Het handelsvolume daalde in de afgelopen 24 uur met 15%. De totale marktkapitalisatie komt uit op $400 miljard en de dominantie op 41%.

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Bitcoin Fear and Greed Index schiet kort naar neutral

De bekende bitcoin fear and greed index hing sinds juni 2022 in of dicht bij “extreme fear.” De enorme koersstijging zorgde ervoor dat de index afgelopen weekend op 52 (neutral) uitkwam, het hoogst sinds 5 april 2022. Afgelopen nacht zakte de index terug naar 45 (fear), maar het is alsnog een duidelijk teken van het verbeterde marktsentiment.

Advertentie

Bitcoin koers boven 200-dagen moving averages na short squeeze

De hard koersstijging kort voor het weekend zorgde voor een enorme liquidatie van short posities, oftewel een short squeeze. Het was de grootste in meer dan 3 maanden, meldt Coinalyze:

Daarmee brak bitcoin eindelijk weer de beruchte 200-dagen simple moving average rond $19.500 en vervolgens direct ook de 200-dagen exponential moving average vlak onder $21.000. Zoals analist Caleb Franzen aangeeft kan de zone hiertussen belangrijk zijn en als support dienen. Als deze niet standhoudt kan het sentiment weer snel terug naar bearish omslaan.

Bitcoin strategie helpt Jörgen aan 150% winst – laag risico, hoog rendement
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Mining difficulty stijgt naar nieuw record

De bitcoin mining difficulty, of moeilijkheidsgraad, steeg gisterenavond, zoals verwacht, met maar liefst 10,26%. Daarmee komt de moeilijkheidsgraad op een nieuw record van 37,59 T uit tegen een gemiddelde hash rate van 269 exahashes per seconde volgens BTC.com.

De afgelopen maanden stonden bitcoin miners zwaar onder druk vanwege de hoge concurrentie, hoge kosten en lage koers. Toch leek de capitulatie onder miners eindelijk voorbij te zijn, maar deze flinke verhoging zorgt natuurlijk weer voor meer druk. Volgens CryptoQuant analist Kripto Mevsimi waren miners al met hun reserves aan het schuiven ter voorbereiding:

Echter meldde analysebedrijf Delphi Digital al eind vorige week dat miners vrijwel al hun reserves al in 2022 moesten verkopen om te overleven. Kan dit dus toch tot een nieuwe capitulatie ronde leiden?

Bitcoin ETF’s zetten herstel voort, positief signaal voor de koers
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin koersstijging is het gevolg van accumulatie

Volgens analysebedrijf Santiment is de recente stijging het resultaat van investeerders die flinke hoeveelheden BTC in de afgelopen paar maanden hebben geaccumuleerd. Zelfs de whales zouden al gekocht hebben, al is het relatief een stuk minder.

Cryptoquant analist Mac_D meldt echter dat institutionele investeerders nog altijd erg terughoudend zijn. We zagen de afgelopen tijd geen grote over-the-counter (OTC) transacties. Zij wachten mogelijk eerst een betere macro-economische situatie af.

Nederlandse doorbraak: zelf bitcoins maken als alternatief voor thuiswerken
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin funding rates stijgen hard, pas op voor long squeeze

Tot slot waarschuwt de Nederlandse analist Maartunn dat de zogeheten funding rates, of financieringspercentages voor doorlopende derivaten, het hoogste punt hebben bereikt in 14 maanden. Dit kan juist weer voor een long squeeze zorgen en daarmee een pullback van de bitcoin koers.

🚀 Nederlandse exchange viert bullmarkt: iedereen gratis crypto naar keuze
  • Advertentie
  • Bitvavo

Handel samen met Crypto Insiders

Zoek jij hulp met handelen? Heb je vragen en wil je technische analyses voor een groot aantal cryptomunten direct ontvangen? Word lid en probeer een Premium-lidmaatschap 30 dagen gratis. Hier delen onze analisten 24/7 hun marktkennis en de nieuwste analyses. Hier kan je ook direct in contact komen met verschillende marktexperts en crypto-enthousiastelingen die klaar staan om jou te helpen!

Disclaimer: Beleggen brengt risico’s met zich mee. Onze analisten zijn geen financieel adviseurs. Raadpleeg altijd een adviseur bij het maken van financiële beslissingen. De informatie en tips die op deze website zijn verstrekt is gebaseerd op eigen inzichten en ervaringen van onze analisten.

Deel dit artikel
Kevin Schijven

Redacteur Kevin hoorde voor het eerst over Bitcoin via WikiLeaks. “Interessant!” dacht hij nog, maar het duurde toch nog een aantal jaar én vergde wat verdieping voordat de potentie van Bitcoin en de achterliggende blockchain-technologie bij hem doordrong.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Advertentie
Advertentie