Ivo Melchers Ivo Melchers
26/12/2023 10:59 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 26/12/2023 10:29

Bitcoin koersverwachting week 52: dit gebeurde in 2022 en 2021

Bitcoin-BTC
icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin koersverwachting week 52: dit gebeurde in 2022 en 2021

Foto: Cavan-Images/Shutterstock

De laatste week van het jaar is aangebroken en dus tevens het laatste moment voor bitcoin (BTC) om zijn jaarlijkse candle nog in verandering te brengen. Terwijl bitcoin rondom de kerstperiode wisselende resultaten laat zien, gaan we in dit artikel proberen te herleiden wat we van de resterende dagen in 2023 kunnen verwachten.

Rondje langs de crypto velden: Bitcoin & altcoins hard onderuit
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin’s decembermaand

De decembermaand werd ingeluid met een bitcoin koers van 37.725. Met een actuele koers van 42.715 dollar is de koers tot dusver met iets meer dan 13 procent gestegen.

Historische cijfers van CryptoRank laten zien dat bitcoin gemiddeld met 9,19 procent stijgt bij het sluiten van de maand december. In 6 van de twaalf voorgaande decembermaanden heeft bitcoin positieve resultaten geboekt.

Historische maandelijkse resultaten van bitcoin. – Bron: Crypto Rank

Opmerkelijk genoeg is bitcoin bijna iedere keer gestegen in december nadat zowel oktober als november positief werden geëindigd. In de 6 gevallen waarin zowel oktober als november winstgevend waren, volgde een positieve decembermaand.

De keren dat bitcoin onderuit ging in december bevond de markt zich ofwel in een bearmarkt, of in de overgang van bear- naar bullmarkt. In 2013 en 2014 zat bitcoin verwikkeld in een bearmarkt, evenals in 2018 en 2022. In 2019 kun je beargumenteren dat de bearmarkt ver achter zich was gelaten, maar een daadwerkelijke bullmarkt werd pas na de COVID-crash ingeluid.

In 2021 ging bitcoin met 18,9 procent onderuit, nadat het een maand eerder zijn all-time high van grofweg 69.000 dollar had bereikt. Achteraf gesproken kun je stellen dat december het absolute begin was van de donkere bearmarkt.

Over het algemeen is december een goede maand voor bitcoin wanneer de markttrend enigszins positief is. Mede dankzij de feeststemming, de anticipatie op een heuse kerstrally, een stijging in de hoeveelheid vrij uitgeefbaar geld en het lage handelsvolume is december doorgaans een prima maand voor ‘s werelds grootste crypto.

Tel hier de anticipatie op de goedkeuring van Bitcoin beursfondsen voor begin januari bij op en je hebt het perfecte recept voor een stijgende bitcoin koers. Aangezien de bitcoin koers in de eerste week van december echter ontzettend hard is gestegen, is er nog wel ruimte voor een grote daling. Een groene maand lijkt echter bijna niet meer stuk te kunnen lopen.

Advertentie

Bitcoin koers in januari

Januari zal hoogstwaarschijnlijk de boeken in gaan als de beste maand van 2023. In de eerste maand van het jaar steeg bitcoin namelijk met 39,9%. 7 van de in totaal 13 keer dat januari heeft plaatsgevonden, steeg de bitcoin koers. In 2020 en 2021 beleefde bitcoin stijgingen van respectievelijk 29,6% en 14,3%.

Uiteraard hebben de ontwikkelingen rondom de komst van Bitcoin beursfondsen een grote rol op de koers. Een massa-goedkeuring lijkt zo goed als zeker, maar bankgigant JPMorgan waarschuwde eerder deze maand nog voor een zogenoemde ‘sell the news’ evenement.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie