Ivo Melchers Ivo Melchers
05/03/2023 20:00 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 05/03/2023 20:00

Bitcoin miners doorstaan zwaar jaar, maar capitulatie blijft uit

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Los mineros venden BTC sin precedentes: las acciones más bajas en años

Foto: Scharfsinn/Shutterstock

In het afgelopen jaar hebben bitcoin miners het allesbehalve makkelijk gehad. De alsmaar dalende bitcoin koers, de stijgende hash rate en de energieprijzen waren met name de boosdoeners voor een zwaar jaar. Eind december kon je bijvoorbeeld lezen dat Core Scientific, de grootste publieke bitcoin miner ter wereld, zijn faillissement had ingediend. Ook werd de grote bitcoin (BTC) miner Argo in een $100 miljoen deal gered van de afgrond.

Desondanks liet CoinShares analist Christopher Bendiksen in een blog weten dat hij van mening is dat de bitcoin miner capitulatie deze cycle ‘’totaal verschillend’’ was dan eerdere cycles.

Mysterieuze ‘Mr. 100’ bitcoin whale koopt miljarden dollars aan BTC
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin miner capitulatie

Tijdens de hoogtijdagen slaan miners hun bitcoin op waardoor het aanbod van nieuwe munten tijdens de grote vraag wordt beperkt en als een extra katalysator dient voor de algemene opwaartse prijstrend. Tijdens de slechte tijden, zoals het afgelopen jaar, verkopen miners hun bitcoin holdings om de bedrijfskosten te dekken wanneer mining minder winstgevend is. Dit is vaak wanneer de koers van bitcoin laag staat. Zo kon je eind 2022 in het Bitcoin nieuws lezen dat publieke bitcoin miners bijna alles moesten verkopen in de bearmarkt.

Een miner capitulatie houdt in dat steeds meer miners hun machines uitzetten doordat de winstgevendheid van hun operaties onder druk komen te staan. Hierdoor is er sprake van een grote terugval in de hash rate wat er tevens voor zorgt dat het plotseling een stuk makkelijker wordt om een nieuw blok aan de blockchain toe te voegen.

Maar deze keer hebben bedrijven, afgezien van een korte periode als gevolg van slecht weer in de Verenigde Staten, hun machines niet stilgelegd.

De recente faillissementen hebben dan ook geen significante invloed gehad op de mining difficulty. Het failliete Core Scientific zette bijvoorbeeld ondanks de faillissementsprocedure de activiteiten gewoon door.

Advertentie

Bitcoin halving

Bendikson wees op de Bitcoin halving in 2024, dat volgens hem van oudsher verbonden is met bullmarkten, als volledig groen licht voor de miners. Tijdens de halving wordt de beloning dat de miners met hun werk verdienen gehalveerd. Een stijgende bitcoin koers zou logischerwijs positief zijn voor de winstgevendheid van de bitcoin miners.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin crasht naar $8.900 op grote cryptobeurs, markt zit vol vragen
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Cryptokoers crasht bijna 100% na desastreuze aanval op netwerk
Bitcoin's nieuwe record is historisch signaal voor verdere stijging
Gloednieuwe crypto schiet door het dak en stijgt 1100% & trekt aandacht
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Kleine crypto stijgt 170% op Bitvavo, stoot bitcoin van troon
Advertentie
Advertentie