Timo Bult Timo Bult
08/06/2022 18:09 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 08/06/2022 18:09

Bitcoin mining difficulty stijgt weer iets ondanks dalende koers

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Blockstream haalt $125 miljoen op voor bitcoin mining

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

De rekenkracht van het Bitcoin (BTC) netwerk lijkt te stabiliseren na een periode van stijgingen en dalingen. Vandaag is de moeilijkheidsgraad, of difficulty, omhoog bijgesteld met 1,3%. De toename volgt na een afname van 4,3% eind mei en toont aan dat er  weer iets meer rekenkracht is bijgekomen.

Crypto ontbijt: Sentiment zakt voor BTC halving, AI supermunt goedgekeurd
  • icon-bitcoin
    Bitcoin nieuws

Bitcoin mining difficulty stijgt weer iets

Op 8 juni vond weer een difficulty adjustment plaats, een automatisch mechanisme dat het Bitcoin netwerk in evenwicht houdt. Het minen van bitcoins is na de aanpassing 1,3% moeilijker geworden.

Het gaat dus niet om grote aanpassing zoals eind mei. Toen werd de difficulty nog met 4,3% naar beneden bijgesteld. De aanpassing vindt ongeveer elke twee weken plaats na 2.016 transactieblokken.

Gedurende de afgelopen twee weken was de gemiddelde hashrate, of rekenkracht, 216,54 exahashes per seconde (EH/s). Dat is dus een lichte toename ten opzichte van de 213,92 EH/s van de twee weken ervoor.

De difficulty is een mechanisme dat het moeilijker of makkelijker maakt om te bitcoin minen. Mochten miners ervoor kiezen hun werkzaamheden stil te leggen dan zal de difficulty dalen om het zo weer makkelijker te maken om BTC te minen. Dit met als doel om zowel de bloktijden rond de 10 minuten te houden en miners te motiveren bij te dragen aan de beveiliging van het netwerk.

Stabilisatie ondanks dalende bitcoin koers

Men kan dus spreken van enige stabilisatie bij de bitcoin miners. Door de dalende prijs van bitcoin wordt het minder rendabel voor miners om BTC te minen. Maar een afname in rekenkracht blijft dus vooralsnog uit.

In het recente bitcoin mining nieuws viel enkele dagen geleden wel te lezen dat deze miners wel een deel van hun BTC hebben verkocht. Dit om de klap op hun winstgevendheid als gevolg van de dalende koers op te kunnen vangen.

Miners zitten wereldwijd verspreid. Maar is het nog wel rendabel om in Nederland mee te doen? Uit een recente rapportage van VICE blijkt dat ons land hier tegenwoordig niet meer zo aantrekkelijk in is.

Deel dit artikel
Timo Bult

Eindredacteur Timo kwam, nadat hij in de begindagen van cryptocurrency er al wat van mee meekreeg, voor het eerst echt in aanraking met de achterliggende blockchain-technologie toen hij voor een groot Fins accountancybedrijf onderzoek deed naar de toepasbaarheid van blockchain voor financiële bedrijven. Later schreef hij zijn Master’s thesis over NFT’s in games.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie