Roy van Krieken Roy van Krieken
03/06/2022 16:12 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 03/06/2022 16:12

Is bitcoin minen in Nederland nog wel rendabel?

icon-mining
Mining
Is bitcoin minen in Nederland nog wel rendabel?

Foto: Artie Medvedev/Shutterstock

Hoewel Nederland niet bepaald een hotspot is voor crypto miners, hebben hier en daar mensen in een schuurtje of op zolder wel een crypto mining installatie staan. Doordat zij met ruwe rekenkracht bijdragen aan de veiligheid van crypto netwerken, krijgen zij een mooie beloning in de vorm van cryptocurrencies als bijvoorbeeld bitcoin (BTC) uitgekeerd. Door de koerscrash in combinatie met torenhoge energieprijzen is het verdienmodel van Nederlandse miners echter wellicht om zeep geholpen.

🚀 Alle Nederlanders krijgen 1.5 miljoen PEPE gratis van Nederlands platform
  • Advertentie
  • Anycoin Direct

Bitcoin minen in Nederland is duur

De meeste crypto miners die de laatste tijd nog actief waren in Nederland hielden zich bezig met het minen van Ethereum (ETH). Dit komt omdat het een stuk makkelijker is voor een particulier om hier mee te beginnen. Grafische kaarten, waar normaal gesproken computergames mee gespeeld worden, zijn uitstekend geschikt om de op-een-na grootste cryptocurrency te minen.

Het minen van bitcoin kost over het algemeen drie keer zoveel stroom als het minen van ethereum, dat meldt VICE in een rapportage over crypto mining in Nederland. Dat betekent dat zelfs voor de koerscrash en de enorme stijging van energieprijzen het minen van bitcoin al nauwelijks rendabel was. Daarom is voor veel miners ethereum de crypto naar keuze.

Rendement crypto mining keldert

Aan het begin van dit jaar veranderde ook dit, tot de teleurstelling van winstgevende miners in Nederland. De koersen van vrijwel alle crypto kelderden. Zelfs bitcoin en ethereum daalden met meer dan 50% in waarde in een relatief korte tijd. Tegelijkertijd schoten de energieprijzen door het dak. Deze twee factoren gecombineerd zorgen ervoor dat minen in Nederland op dit moment een lastig verhaal wordt.

Tenzij het doel van het minen niet is om winst in euro’s of dollars te vergaren, maar om zoveel mogelijk ethereum of bitcoin te accumuleren. Dat is dan ook hoe veel van de overgebleven miners in Nederland er in staan, zo valt te lezen in de rapportage van VICE.

 “Sommige mensen zijn emotioneel. Elke keer als de koers daalt krijg ik van dezelfde mensen het bericht: ‘ik kan hem zeker beter uitzetten hè?’ Maar dan zeg ik altijd: denk niet in euro’s, denk in crypto, Je moet het zelf weten, maar wij minen gewoon door. Het is een bepaalde mindset, en als- ie landt, dan zeggen ze: ja, het is de koers maar, het komt wel goed.”

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Bitcoin model laat zien hoelang de bullmarkt nog duurt na de halving
Advertentie
Advertentie