Ivo Melchers Ivo Melchers
25/09/2023 14:15 2 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/09/2023 14:15

Bitcoin netwerk overvol: 367 duizend transacties in de wacht

icon-bitcoin
Bitcoin nieuws
Bitcoin netwerk overvol: 367 duizend transacties in de wacht

Foto: CatwalkPhotos/Shutterstock

Alvorens bitcoin (BTC) transacties worden opgeslagen op de blockchain, moeten ze eerst plaatsnemen in de zogeheten ‘mempool’. Dit is een soort wachtrij waar onbevestigde transacties worden verzameld en opgeslagen voordat miners ze toevoegen aan een nieuw transactieblok. Als gevolg van het in januari gelanceerde Bitcoin-fenomeen Ordinals staan er momenteel 393 duizend transacties te wachten op bevestiging.

Goed nieuws! 🎉 Bitvavo geeft lezers vandaag gratis BTC, XRP of een andere crypto 🚀
  • Advertentie
  • Bitvavo

Overladen BTC mempool

Wanneer een transactie het netwerk op wordt gestuurd, wordt deze eerst geverifieerd door alle aanwezige nodes, ofwel computers die deelnemen aan het netwerk. Hierna maakt de transactie onderdeel uit van de mempool totdat een miner deze oppikt. De mempool laat zien hoe druk het is op het netwerk. Bovendien kunnen miners zelf kiezen welke transacties ze toevoegen aan een nieuw transactieblok. De voorkeur zal dus altijd uitgaan naar de transacties met de meeste transactiekosten.

Mempool data onthuld dat er momenteel meer dan 367.000 transacties in de wachtrij staan. Data van BitInfoCharts laat bovendien zien dat de gemiddelde transactiekosten momenteel 2,234 dollar bedragen. Een jaar terug stonden de gemiddelde kosten nog gelijk aan 1,047 dollar. Dit betreft een stijging van ongeveer 113 procent.

De hogere vergoedingen zijn positief voor BTC miners aangezien zij nu onderaan de streep meer geld opstrijken. Aan de andere kant zou het in een volgende bullmarkt wellicht uit de hand kunnen lopen. Het Lightning Network biedt hier een oplossing voor aangezien het de druk op de Bitcoin blockchain verlicht.

Oorzaak: Bitcoin inscripties

James Check, hoofdanalist bij crypto-analyseplatform Glassnode, liet eerder deze week op X, voorheen bekend als Twitter, weten dat er inscripties de oorzaak zijn van de overvolle mempool. Ordinals maakt deze inscripties op de Bitcoin blockchain mogelijk. Als gevolg kunnen non-fungible tokens (NFT’s) en BRC-20 tokens gecreëerd en verhandeld worden op het netwerk.

Check schreef dat de huidige transactiekosten niet zo hoog zijn als tijdens de absurde Ordinals-hype van begin mei, maar het netwerk heeft sindsdien niet zijn mempool kunnen legen. Hij geeft aan dat de inscripties, en met name op tekst gebaseerde, sindsdien goed zijn voor 50 tot 60 procent van de bevestigde transacties. Echter zijn ze slechts verantwoordelijk voor zo’n 10 procent van de block size en ongeveer 20 procent van de betaalde transactiekosten.

Deel dit artikel
Ivo Melchers

Ivo is zich sinds begin 2021 volop gaan verdiepen in de wereld van cryptocurrencies en de blockchain-technologie. Er ging een hele nieuwe wereld voor hem open en hoe meer hij ging begrijpen, des te meer potentie hij begon te zien in de onderliggende blockchain-technologie. Sinds de eerste dag dat hij in aanraking kwam met cryptocurrencies is hij nooit meer gestopt met het leren hierover. Ook zit Ivo in het laatste jaar van zijn bachelor ‘Economic Psychology’ op de universiteit in Tilburg en gaat hij volgend jaar een aansluitende master doen in dit interessante gebied.

Net binnen
Trending
Advertisement

Trending Bitcoin nieuws

We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
We geven onze lezers vandaag €10 Bitcoin cadeau!
Advertisement