Roy van Krieken Roy van Krieken
25/02/2024 13:28 3 min. leestijd
Bijgewerkt op 25/02/2024 11:41

Bitcoin-oprichter was bewonderaar van Ripple, oude e-mails duiken op

XRP-XRP Bitcoin-BTC
xrp-xrp-logo
Ripple nieuws
bitcoin-xrp-ripple-satoshi-nakamoto

Foto: Shutterstock/Virrage Images

Een recent opgedoken email uitwisseling tussen Satoshi Nakamoto, de mysterieuze bedenker van bitcoin (BTC), en Martti ‘Sirius’ Malmi, een vroege bitcoin-ontwikkelaar, werpt een interessant licht op de vroege dagen van de koning der cryptocurrencies. Nakamoto sprak in de mails zelfs zijn bewondering uit voor Ripple (XRP), een project dat destijds nog in de kinderschoenen stond en al blijk gaf van potentieel om het financiële landschap te veranderen.

Oude e-mails van Bitcoin-ontwikkelaars

De opgedoken e-mails stammen uit de periode van 2009 tot 2011. Destijds was Bitcoin alleen bekend onder een buitengewoon kleine kring van mensen, voornamelijk ontwikkelaars. Ook Ripple werd in deze periode uitgedacht. Niet geheel verrassend waren Bitcoin-ontwikkelaars ook op de hoogte van wat er aan de kant van Ripple gebeurde.

Ripple’s unieke benadering van een gedecentraliseerd systeem in digitale transacties, in tegenstelling tot traditionele crypto die afhankelijk zijn van een centrale autoriteit, trok Nakamoto’s aandacht. “Wat betreft vertrouwensystemen is Ripple uniek in het verspreiden van vertrouwen in plaats van het te concentreren,” merkte hij op. De grote Satoshi Nakamoto was dus behoorlijk geïnteresseerd in wat uiteindelijk XRP zou worden.

Deze onthullingen komen te midden van een lopende juridische strijd in het Verenigd Koninkrijk over de ware identiteit van Satoshi Nakamoto. De Australiër Craig Wright heeft herhaaldelijk geclaimd Nakamoto te zijn, zonder sluitend bewijs te leveren. De rechtszaak werd uiteindelijk aangespannen door de Crypto Open Patent Alliance (COPA), om voor eens en altijd Wright de mond te snoeren en te voorkomen dat hij meer schade aanricht.

Nu komen tijdens deze rechtszaak dus stokoude e-mails naar boven tussen ontwikkelaar Malmi en Nakamoto. Een uitermate interessante kijk in de vroege dagen van het Bitcoin netwerk. Malmi deelde zijn contact met Nakamoto op X:

Start gratis met crypto 📈: Alle Nederlanders krijgen in april gratis crypto
  • Advertentie
  • Bitvavo

Nakamoto was bewonderaar van XRP

De samenwerking tussen Nakamoto en Malmi ging behoorlijk ver. Malmi was van de eerste programmeurs die nauw samenwerkte met Nakamoto. Hij kreeg administratieve privileges op de Bitcoin.org-website en speelde een cruciale rol in de ontwikkeling van Bitcoin. Uiteindelijk stapte Malmi, net als Nakamoto zelf, terug uit de ontwikkeling van Bitcoin. Deze beslissing van zowel Malmi als Nakamoto weerspiegelde een gedeelde overtuiging dat bitcoin zich had ontwikkeld tot een volwassen entiteit, klaar om de wereld te veranderen.

Nu zijn we vele jaren later en kunnen we voorzichtig stellen dat de missie van Nakamoto en Malmi voor een groot deel is gelukt. Zelfs Ripple, dat destijds door Nakamoto als ‘interessant’ werd bestempeld heeft grote successen behaald. 

Deel dit artikel
Roy van Krieken

Roy ontdekte voor het eerst Cryptocurrency en Bitcoin tijdens de bullmarkt van 2017. Hij was echter niet direct verkocht. Een paar jaar later veranderde zijn nieuwsgierigheid pas in extensieve verdieping en er ging een nieuwe wereld voor hem open. De wereld van Cryptocurrency en Blockchain-technologie was vanaf dat moment meer dan slechts een hobby. De mogelijkheden zijn oneindig volgens Roy.

Net binnen
Trending
Crypto update: solana en polkadot schitteren met grote stijgingen
Nieuwe cryptomunt ontploft en stijgt met 35.000% in 1 minuut
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Crypto miljonair ziet vermogen in één nacht verdampen door crash
Bitcoin koerssignalen suggereren uitbraak naar $50.000
Nieuwe crypto stijgt 12.000% na listing, handelaren happen toe
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Bitcoin koers maakt opmerkelijke crash, cryptomarkt hard onderuit
Crypto ontbijt: Bitcoin kosten dalen, miners kiezen AI, FTX verkoopt solana
Bitcoin whale ontwaakt na 14 jaar met 90.000.000% winst vlak voor halving
Advertentie
Advertentie